ЦИК: За да гласуваме в неделя с машини, ни трябват удостоверения от МЕУ сега, веднага

Кореспонденцията между институциите текат от сутринта

31.10.2023 | 14:18 Редактор: Елеонора Танева

След скандалния казус с доклада на ДАНС и последвалото решението на ЦИК да гласуваме само с хартия на вота в неделя, Комисията обяви, че ще приеме снощното решение на Върховния административен съд машините да се върнат при урните на балотажа, но постави условие. То е Министерството на електронното управление да извърши ново удостоверяване на машините за гласуване.

Причината е, че досега координирането на процеса беше възложено на зам.-министър, а според мотивите на съда министърът не може да делегира задачата. Такова писмо вече е изпратено до Министерството на електронното управление.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова потвърди, че решението на комисията да не разреши машинно гласуване на първия тур е било правилно и потвърдено от Върховния административен съд.

Тя уточни, че тече кореспонденция с Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт за стандартизация. 

"Още тази сутрин сме питали какви действия са предприети за изпълняване на изискванията на закона. Очакваме незабавно от МЕУ да изпълнят разпоредбите на закона, в спешен порядък. Говорим за няколко дни до вота в неделя, за какъв срок различен от "веднага" можем да говорим?", каза Нейкова.

Тя подчерта, че докладът на ДАНС съдържа достатъчно информация, будеща недоверие в изборния процес.

"Ако ЦИК беше разрешила машинното гласуване, каква щеше да е реакцията на обществото?", попита Нейкова.

Председателят на ЦИК добави също, че ще са необходими нови кодове от машините за балотажа.

Снимка: БГНЕС