Балотаж за кметския пост в Пловдив и много недействителни бюлетини заради нелепа грешка

Малко над 10% са недействителните гласове, каза Калоян Сухоруков

30.10.2023 | 08:21 Редактор: Вяра Димова

"Изборната нощ премина спокойно в Пловдив. Не е имало оплаквания от СИК. Остават по-малко от 50 секционни комисии, които да влязат за обработка на резултати в ОИК. Готови сме с резултатите към 56% извадка. За 8 часа успяхме да обработим повече от половината секции", каза Калоян Сухоруков от Общинската избирателна комисия в Пловдив в ефира на "България сутрин".

Резултатите за кандидатите за кмет показват, че Костадин Димитров от ГЕРБ получава 33,56%, на второ място с 16,17% е Ивайло Старибратов от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България", а на трето се нарежда Славчо Атанасов от местната коалиция "Съединение за Пловдив", стана ясно от думите на Сухоруков.

"При тези данни балотаж ще има. Малко над 10% са недействителните гласове в изборите за общински съветници. По думи на членове на СИК недействителните бюлетини произлизат от това, че избирателите упражняват правото си на глас не в лявата част на бюлетината, а използват полетата за преференция", уточни представителят на ОИК пред Bulgaria ON AIR.

2010 гласа са отбелязали "Не подкрепям никого". "До 12 ч. ще потвърдим резултатите", каза Калоян Сухоруков.

Гледайте целия разговор във видеото.