"Забравени от Бога": Последните 8 мохикани на с. Чаканец мечтаят за транспорт и лекар

В селото няма и магазин

29.10.2023 | 19:04 Редактор: Искра Ангелова

В деня на вота екип на Bulgaria ON AIR ви показва едно от многото обезлюдяващи села в България. В село Чеканец, само на 15 километра от Драгоман, живеят едва 8 души. Мечтаят да имат транспорт, за да отидат на лекар и улично осветление, защото районът е граничен и често оттам минават мигранти.

Последните мохикани - така се определят останалите 8 постоянни жители на село Чеканец. Сгушено в планината Верила - китното селце осигурява комфорт на душата за местните, но признават, че животът им е труден. Няма магазин, няма и транспорт. Автобусната спирка е мястото, на което всеки вторник и петък хората се събират, за да чакат буса, от който ще си купят хляб и стоки от първа необходимост.

"Животът е малко труден заради снабдяването. Идва едно момче, което кара хляб, а останалото - който както може", споделя Митко.

Вече 5 години Марио е човекът, който идва от Сливница, за да доставя най-необходимото за трапезата.

"Хранителни стоки само, хляб, кюнци, кой от каквото има нужда. Никой не прави нищо за облагородяването на селата", коментира той.

В Чеканец малкото останали местни жители чакат новите кметове и кметски наместници да им осигурят улично осветлени и транспорт. Връзката на селото с града е само една маршуртка до Драгоман във вторник, и то - ако дойде. Затова Елена няма да гласува, защото не може да отиде до София, за да си вземе бележка, че ще гласува по настоящ адрес.

"Транспортът е под всякаква критика", допълни Митко. Той гласува, но никой в селото не очаква промени.

"Районът е такъв, че постоянно минават мигранти. Няма улично осветление", категоричен е Сашо. "Не само ние, но и другите села са забравени от Бога", каза друг жител.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.


1
1 rate up comment rate down comment 1
Един от петте, само
преди 5 месеца
Тези, не са регистрирани тук, че целогодишно живеят толкова години в това село, и то на аванта. По -големи нелегални бежанци от тях няма. Живуркат си много добре. Тук, живеят целогодишно много хора, по къщите е пълно с цели семейства, още от комунистическо време, всички имат по няколко коли, бусове, резачки. И не им е нужен никакъв обществен транспорт. Само 5 души в списъците за гласуване, а тези никога не са фигурирали в тях, камо ли да са отишли да гласуват някога. Повечето са от Перник родом Сигнализирай за неуместен коментар