Вълчев: Защо днес се разгласи докладът? Да говорим за касиране на изборите е пренатягане

"В София се говори само за ново строителство", каза кандидатът за кмет на столицата от ИТН

27.10.2023 | 20:36 Редактор: Вяра Димова

Има ли сценарий за манипулиране на вота? 

"Днес отидохме за заседанието в 12 ч., бяхме се подготвили да говорим за енергетика. Изведнъж се оказа, че има свикан председателски съвет. Единствени на този съвет не са присъствали представителите на "Продължаваме промяната - Демократична България". Докладът вероятно се намира в някое от деловодствата на НС. Всеки народен представител има достъп. Разбрахме, че той е бил изпратен до още няколко посоки от ДАНС", каза кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ" Ивайло Вълчев в студиото на "Денят ON AIR".

Ако този доклад е разпратен още вчера до институциите, защо разговорът за него е тръгнал от НС, попита Вълчев.

"За мен би било логично той да дойде от ЦИК, тъй като ЦИК е органът, който трябва да вземе решение какво да прави с този казус. Въпросът стои скандално и търси решение. Да говорим за касиране на избори още преди да са проведени, е пренатягане на всичко в този момент", посочи кандидатът за кмет на София.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира възможно ли е някой да гласува за една партия или една личност и да получи разписка, на която пише друго име.

"Да, знам за такива случаи. Възможно е. Разговаряли сме и с хората в ЦИК, потвърдиха, че това е възможно. Ако гласувате с бюлетина и сбъркате, може да поискате нова, но на машина не може да повторите вота си. Не са много хората, които обръщат внимание на това какво пише в разписката", смята Вълчев.

Гостът изтъкна, че е привърженик на всичко, което ни приближава към модерните технологии.

"Ние, като политическа партия, можем да кажем мнението си, но няма как да създаваме усещане какво трябва да се случи в друг орган. След всичко, което се случи, не изпитвам доверие да гласувам с машина. Защо днес? Очевидно е можело да стане вчера, не знам тактика ли е да се мълчи. Всички са били шокирани", посочи кандидатът за кмет на София от ИТН.

Относно предизборната кампания Вълчев заяви, че е бил подразнен, че за София се говори само за ново строителство. 

"Детски градини ще строим. Никой не каза какво ще правим с тези, които имаме. Говорим сякаш сме хванали златната рибка, а не така, че да накараме този град да функционира нормално с това, което има, хората да са доволни и едва тогава да си разказваме за това, което предстои. Оплакванията са свързани с това, което е около тях, повече с мръсния въздух, транспорта, пренаселването. Все по-малко се оплакват със срещите си с общината, с администрацията", уточни той.

Гледайте целия разговор във видеото.