Съмнения за манипулиран вот, разпити и поискани оставки - ще има ли избори в неделя?

Зам.-министърът на електронното управление Михайл Стойнов е снимал кода от машините за гласуване, сочи доклад на ДАНС

27.10.2023 | 18:43 Редактор: Вяра Димова

В навечерието на местния вот се появиха съмнения, че изборите са опорочени. Депутатите цитираха доклад на службите, според който кодовете на машините могат лесно да бъдат манипулирани. Поискани бяха оставки. Поискано беше и в неделя да се гласува единствено и само с хартия. А заместник-министър беше привикан в ДАНС.  

Преди извънредното заседание на председателския съвет е постъпил доклад на ДАНС, според който зам.-министърът на електронното управление Михайл Стойнов е снимал без да има право кода от машините за гласуване. А този код променя софтуера им. 

"Този веднага трябва да бъде арестуван, прокуратурата да се задейства", призова Тошко Йорданов.

"Правителството на Денков незабавно да подава оставка заради пробива в националната сигурност, извършен от негов служител", каза Костадин Костадинов.

Депутатите бяха притеснени и как ще се гласува в неделя. 

"Това е нечувано в българската история. Изборите могат да бъдат опорочени", смята Делян Пеевски.

"Ние сме само на часове от изборите и това означава, че всеки, който има смисъл да обжалва евентуални резултати от изборите, би го направил", заяви Десислава Атанасова.

След първоначалната размяна на реплики, обвинения и контраобвинения, депутатите отново се събраха да обсъдят какво ще правим в неделя. Този път си извикаха да изслушат ЦИК и министъра на електронното управление. Скандалът обаче се разрази с нови разкрития. 

"Министърът на електронното управление е бил заплашван и подлаган на натиск от Петков и Божанов във връзка с пари", обяви Йорданов. 

"Докладът на ДАНС потвърждава нашите съмнения от повече от година", напомни Корнелия Нинова.

"Продължаваме промяната - Демократична България" не присъстваха в парламента, а от централата на партията отговориха ще поемат ли политическа отговорност за собствения си заместник министър

С този скандал, освен сигурността на вота, под въпрос е и управлението. Избори могат да се отменят само с решение на президента, засега такива индикации няма.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.