Денков: Предизборна акция е да се прави заседанието на НС за енергийните доставки

"Трябва да се действа внимателно с дерогацията", посочи премиерът

27.10.2023 | 11:15 Редактор: Толя Стоянова
Денков: Предизборна акция е да се прави заседанието на НС за енергийните доставки

"Два дни преди изборите да се прави заседание на Народното събрание по такава гореща тема, каквато са енергийните доставки, показва, че това е предизборна акция", коментира от Брюксел премиерът Николай Денков насроченото за днес извънредно заседание на парламента заради ветото на президента върху Закона за енергетиката.

"Срокът за премахване на ветото позволява това заседание да бъде направено веднага след втория тур на изборите. Самият факт, че се бърза, показва много ясно, че това е по-скоро предизборна акция, отколкото желание да се намери решение", заяви премиерът.

По думите на министър-председателя опасенията на протестиращите работници на "Лукойл Нефтохим"-Бургас, свързани с несигурността заради дерогацията на руския петрол, са основателни, предаде БНР.

"Трябва да се действа внимателно с дерогацията, обяснявах го няколко пъти. Ако рязко се премахне дерогацията, създаваме огромни рискове, първо, за хората, които могат да видят много по-високи цени на горивата от това, което имат в момента, ако има недостиг на пазара, и второ - за работещите в рафинерията. Аз вече съм казал на моя екип да организира среща с нефтохимиците, за да обсъдим от тяхна гледна точка как изглеждат тези проблеми", добави Денков.

"Ще отговаряме в сроковете и по начини, които са заложени в съответните отношения между институциите. Сроковете, заложени от Народното събрание, от правилника. Това е моят отговор", каза премиерът по повод поискания отчет и стратегия за приемането ни в Шенген.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)