Политолози: Партиите се скриха зад неизбираеми кандидати, има страшен срив в доверието

Избирателната активност ще бъде ниска, заявиха проф. Антоанета Христова и проф. Анна Кръстева

23.10.2023 | 09:15 Редактор: Елеонора Танева

Влязохме в седмицата на кметските избори. С наближаването им скандалите по върховете на властта стават все по-големи.

"Имам съмнение, че ще има промяна, дали ще бъде повод за напрежение в коалицията - няма. Това говорене е на база това, че се намираме в предизборна кампания, съставните части на коалицията се опитват хем да го играят заедно, хем отделно. Получават се разнобойни послания, поведението в политиката става непоследователно", коментира политологът проф. Антоанета Христова в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че има страшен срив в доверието на политическите партии. Очакванията ѝ са по-малко избиратели да отидат да гласуват, в сравнение с последните парламентарни избори. 

"60% не излязоха да гласуват на предишните парламентарни избори. Голямо е недоверието към партиите. Виждаме неспособност на партиите да видят проблема. Част от причините да се обърнат към хора без политическа кариера е опитът на партиите да избягат от себе си, търсейки уж разширение. Това означава, че ти се отказваш от власт, осъзнават, че не могат да спечелят. Имат два избора - да го направят унизително, отказвайки се от себе си, или достойно - вадейки политическа кандидатура", каза проф. Христова. 

Плахият избор на кандидати за кметове, по думите ѝ, ще има последствия за политическите партии и лидерите им.

Политологът проф. Анна Кръстева подчерта, че акцентът в дебатите в предизборната кампания се измества от кметския вот и местните проблеми в парламентарни битки.

"Важно е кой задава темите, кой ги облича в съответната реторика - единият е в активната позиция, другият трябва да се обяснява защо е така. До такава степен Асен Василев и правителството влязоха в обяснителен режим, че забравиха, че всички заедно, единодушно са го приели много скоро", даде пример проф. Кръстева.

Пред Bulgaria ON AIR тя подчерта, че някои партии се държат като на парламентарни избори - по места на предизборните плакати от "Възраждане" са сложили снимка лидера на партията, а не на кандидата за кмет.

"Един от най-големите парадокси на тези избори е какво правеха политическите елити 30 г., че за столицата не могат от собствените си среди да излъчат кандидати.  Тази безплодност да се произведат собствени кандидати е една от големите въпросителни на тези избори", каза още политологът и допълни, че у нас генерално липсват лидерство и визия.

Проф. Антоанета Христова посочи причината да бъдат избрани неподходящи кандидати - "псевдо революцията от последните 3 г., в които това, което тръгна да се случва, беше разбито и доведе до големи разочарования".

Тя призова хората да излязат и да гласуват, като по този начин неутрализират контролирания вот.

"Знаем, че се готвят манипулации. Единственият начин да се противостои, е активно участие на изборите, да гласуваш на въпреки, даже и никого да не харесваш, за да минимализираш ефекта от това", апелира политологът.

Очакванията ѝ са след изборите политическите партии да видят реалността - още по-големия срив на политическото доверие.

Гледайте целия разговор във видеото.