"Дядовата ръкавичка": Къща в Стамболийски приюти 652-ма души преди вота

В блок в "Люлин" в един апартамент са записани 99 души, показва справка на ГРАО

20.10.2023 | 18:40 Редактор: Искра Ангелова

9 дни преди местните избори - броят на живеещите на един адрес рязко се увеличава. Това сочи справка в ГРАО. Един от най-интересните случай е в град Стамболийски, където на един адрес се оказват живеещи 652 души. Къща в Монтана пък приютява 172 души.

В Пловдив на едно място се оказват събрани 194 души. В друга къща в Разлог, според данните, един дом делят 142 души. А в блок на 5-я етаж в столичния квартал "Люлин" в един апартамент са записани 99 души.

В селата също има новорегистрирани. Една от махалите на село Плетена, община Благоевград, побира 796 души, при положение, че реално живеещите са малко над 400 души. А в село Долно Осеново избирателите само в едната махала изведнъж са станали 812, а общо живеещите в селото са малко над 1000 души.

Избираме няколко адреса от посочените над 70 хиляди в списъка. Според справката на ГРАО на 5-я етаж в апартамент в столичния квартал "Люлин" са регистрирани 99 души имащи право на глас. В апартамента откриваме само собственичката и единствен жител на този адрес.

Екипът на Bulgaria ON AIR направи проверка и на друг адрес в столицата. В апартамент в столичния квартал "Сухата река" са регистрирани 87 души, но днес няма никой. От списъка за етажна собственост става ясно, че двустайният апартамент е обитаван от четирима души.

Съседите разказват, че в жилището от години живеят две дами.

В страната има и доста по фрапантни случаи. Филип Сашев живее от повече от 30 години на улица "Тунджа" №2 в Горна Оряховица. По думите му и други имоти на улицата са на административен адрес с номер 2, където според ГРАО са регистрирани 138 избиратели.

"Цялата улица е "Тунджа" 2. Ние сме на №2. С жената сме тук, но сме петима регистрирани - синът ми и децата му са в Германия", поясни Филип Сашев.

Димитринка Николова е инкасатор и отчита консумацията на вода в този жилищен район.

"То като цяло е Тунджа 2, обаче си има блокчета - 1, 2, 3,4, обаче се води "Тунджа" 2. Не знам как може да са толкова хора, защото те няма как да се съберат в една къщурка, те обикновено са като стаички, две стаи", коментира тя.

В Община Горна Оряховица знаят за този случай на регистрирани десетки жители на един административен адрес, но според тях няма нарушение на закона.

"Там има няколко сгради, един блок и няколко къщи, които са с един и същ административен адрес, а именно "Тунджа" 2. Повечето от лицата, които живеят там, са действително многодетни семейства, повечето от тях са извън страната, но не са заявили настоящ адрес на територията на друга държава, поради което излизат в избирателните списъци. Там има хора, които са с адресни регистрации още от 2000 година, това не са нови регистрации, които да са направени през последните 6 месеца, за да се търси някакъв изборен туризъм или някаква злоупотреба", поясни директорът на Дирекция "Обща администрация" община Горна Оряховица - Ваня Петкова.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.