Инфлацията удари и търговията с вота: Иззеха тетрадки с имена и пари

Продължават специализираните полицейски акции преди изборите

20.10.2023 | 13:40 Редактор: Толя Стоянова

Специализираните полицейски акции срещу купуването на гласове продължават. Един от най-масовите артикули в шкафовете на магазинерите са тефтерите със списъци. Име, а срещу него сума за пазар на вересия. Продавачите на глас са недоволни. Очаквали са инфлацията да оскъпи предлаганата от тях стока. 

От три магазина в Твърдица и един в Сливен разследващите иззеха тетрадки с имена и изписани срещу тях суми за покупки на вересия.

Полицията и жандармерията влязоха в населени места и във Врачанско. Няколко мобилни полицейски екипа влязоха в търговски обекти в село Мраморен, в които се предполага, че се извършва изборна търговия.

"Винаги е правено и ще продължи да се прави. Това не може да се спре. То не е само в България", коментира Паулина Йорданова от село Мраморен.

Въпреки че не са чували в селото да се купуват гласове, местните споделиха, че тази година инфлацията е ударила търговията с вота.

"Расте цената, расте. Беше 50, сега отива 80-100 лева. Не може. Всичко расте вече. Кой ще вземе тия 50 лв.? И после четири години смучеш пръсти, нищо друго не правиш", каза друг жител на селото.

Колкото и да се е вдигнала цената, Петко Йорданов е категоричен, че няма да продаде гласа си.

"Аз няма да гласувам за никой. Не! Не съм доволен. 500 лева пенсия. Ще даваме на Украйна помощ, ще даваме на Виетнам, на всички. Токът ми е 200 лева само. Това са хайдути! 300 партии ще ми правят", коментира той.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.