Интелектуалци настояват за редовен кабинет: Радев надхвърля правомощията си

Доц. Светослав Живков, проф. Пламен Павлов и още над 98 интелектуалци изпратиха призив до партиите

07.04.2023 | 09:05 Редактор: Петя Кръстева

Над 100 интелектуалци излязоха с призив към политическите партии, които се определят като проевропейски, да постигнат разбирателство и да формират парламентарно мнозинство около ясни приоритети.

"България е парламентарна република от 30 години, от 25 години страната е избрала и евроатлантическата интеграция. За съжаление, това, което виждаме през последните 2 години, е, че имаме предимно служебни правителства. Те започнаха да се налагат без алтернативи. При тях не е ясно кой носи политическа отговорност", заяви историкът доц. Светослав Живков в ефира на "България сутрин". 

Според историка проф. Пламен Павлов, който също е подписал призива, основната задача на служебния кабинет е да проведе изборите, а не да води външна политика, която да преориентира държавата. 

"Изявленията на президента Радев са изключително смущаващи и надхвърлят конституционните му правомощия. Да се оспорва геополитическата ориентация на държавата е нещо изключително опасна", подчерта той, като допълни, че е крайно време да бъде сформиран редовен кабинет с ясни отговорности. 

"Вероятните шести поредни избори биха дошли в повече на цялото общество.  Те дават възможност на силите, които са антидемократични, да набират скорост", отбеляза още събеседникът. 

В ефира на Bulgaria ON AIR доц. Живков подчерта, че "неспособността на партиите да изпълнят основната си функция компрометира демокрацията и допълва недоверието"

"Не съм загубил надежда за един положителен изход от ситуацията", обобщи той.

Гледайте целия разговор във видеото.