Как гласуваха българските изселници в Турция и какво искат да се промени?

Надяват се тези избори да доведат до по-добро бъдеще на България

03.04.2023 | 14:01 Редактор: Михаела Димитрова

70 хиляди души са упражнили правото си на глас в Турция, което е с 12 хиляди повече, отколкото през октомври миналата година. Около 20 хиляди души, които са български изселници, са гласували в Истанбул. В град Чорлу тази година бяха разкрити 9 избирателни секции и отново повече хора отидоха до урните. 

Спокойно премина гласуването в Чорлу. Точно в 20 часа петте избирателни секции в училището в квартал "Шейхсинан", където живеят доста от българските изселници, обявиха края на изборния ден.

Мирослав Ангелов за пореден път е председател на избирателна секция. Казва, че този път избирателите са предпочели да упражнят правото си на вот с хартиена бюлетина. "Всичко беше безпроблемно, повече избиратели избраха хартиена бюлетина, както предполагахме ние", коментира той.

"С декларации дойдоха около 300 души в нашата СИК, аз не очаквах толкова активност, но бях приятно изненадан. Много хора дойдоха да гласуват в сравнение с миналите избори", допълни Ангелов.

"Избрах машина, по-лесно ми е, затова така реших", призна една от гласувалите в секцията жени.

И след като българските изселници дадоха вота си, започна тежката задача - броенето на гласовете. Макар да живеят от дълги години в Турция, българските изселници се надяват тези избори да са последните и да доведат до по-добро бъдеще в България, а тяхното най-голямо желание е да се зачитат правата им.

По последни данни около 93% от българските изселници в Турция са дали своя глас за ДПС. Турция разкри най-много избирателни секции зад граница - 162. В посолството в Анкара 80% от хората гласуваха с машини, а в някои от секциите в Измир и други населени места се стигна до 100% машинен вот. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.