Икономисти: Новото правителство трябва веднага да приеме нов бюджет

Все още имаме сериозни проблеми с инфлацията и бюджетния дефицит, смята доц. Виктор Йоцов

02.04.2023 | 14:05 Редактор: Михаела Димитрова

Бюджет, инфлация и цени – едни от най-често споменаваните думи в последните месеци, когато говорим за икономика. И, ако на миналите избори се питахме каква зима ще изкараме със скъпите ток и газ, днес общественият фокус е насочен към цените на храните и качеството на живот. 

"Злополучно беше интерпретирането на изказването на министър Росица Велкова. Това, което каза тя, общо взето е така. Най-голям проблем предизвика опасението, че високият дефицит може да предизвика промяна в курса. Истината е, че това е наистина възможно, но се далеч от тази хипотеза", коментира доц. Виктор Йоцов от БАН в специалното ни студио "Избори: Пето действие".

На въпрос как трябва да изглежда бюджета, икономистът Георги Ангелов отговори: "Докато се приеме бюджет, може би ще мине половината година. 1 юли е най-ранната дата, за да има бюджет, ако всичко върви. Голяма отговорност има сегашното служебно правителство, през този период да не изхарчи парите, защото ако се приеме бюджет и са изхарчени парите, не може да се върне назад."

По негови думи парламентът ще трябва да сложи лимит на харчовете още в първите дни. "Първата половина трябва да се сложи рамка на разходите - колкото по-бързо се приеме бюджет, толкова по-добре. Има възможност да съберат приходи, въпросът е да не се похарчат пари преди да е приет бюджетът", допълни Ангелов.

"По-големият проблем за бюджета са структурните проблеми. Всичко под шапката на антикризисни мерки просто минава. Те си останаха като постоянни мерки, което създава структурни проблеми на бюджета. Тази година го видяхме много ясно, хем няма бюджет, хем приехме промени в закони, което задължава съответното правителство да прави разходи. То частично вече е с вързани ръце. Новото правителство ще бъде в доста трудна ситуация", каза икономистът от Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков пред Bulgaria ON AIR.

"Необичайно е разходите да изпреварват приходите за първото тримесечие. Те достигнаха над 1 млрд. на месец. Това може да води до този дефицит, който може да надмине 10 млрд. лева. Това означава да забравим еврото в краткосрочен план. Отговорност е на следващото правителство да овладее този популизъм, който в момента се вихри", допълни доц. Виктор Йоцов.

"Бюджетът е отражение на реалната икономика, а там имаме много възможности. Тази година завършваме програмния период, имаме план за възстановяване, където ако изпълним няколко реформи, има средства, които могат да влязат и от бюджета и в националната икономика.  Ако малко от малко започваме да действаме, може да имаме тези пари отвън, да не изпускаме реалната икономика", каза Георги Ангелов.

На въпрос какви трябва да са икономическите приоритети, Калоян Стайков изрази мнение, че трябва да се започне с бюджета. "Бюджетната рамка за дадена година дава добра идея в каква посока гледа правителството. Независимо от това как изглежда новият бюджет, може да извадим заключения на коя страна клони мнозинството в парламента", смята той.

"Ако погледнем критериите за влизане в Еврозоната, имаме сериозни проблеми с инфлацията и бюджетния дефицит", категоричен е доц. Йоцов.

Гледайте целия разговор във видеото.