Фалстарт в няколко секции, 65 са дефектиралите машини към този час

Проблеми в селата Равнец и Градец

02.04.2023 | 13:32 Редактор: Тодор Петров

Предсрочният вот днес се провежда по новите изборни правила, които върнаха смесеното гласуване с хартия и машини, както и с видеонаблюдение при отчитането на изборните резултати. Близо 13 хиляди са секциите в страната и чужбина, а в избирателните списъци фигурират над 6,5 милиона души. 

Секциите в страната отвориха в 7 часа, а гласуването продължава до 20 часа. В секции с над 300 избиратели се гласува и с хартиени, и с машинни бюлетини. Към този час активността е сходна с тази на предишните парламентарни избори. Към 13:20 ч. 65 са машините, които не работят, съобщи за Bulgaria ON AIR говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева.

Само една машина не е проработила в Бургаско в първите часове на изборния ден. Тя е в с. Равнец, където минаха изцяло на хартиена бюлетина, докато се разреши проблемът. При стартирането на машината излизало необяснимо съобщение, което наложило да се търси помощ от фирмата за поддръжка. 

Фалстарт и на изборния ден в сливенското село Градец. Там сутринта не е могла да бъде пусната машината за гласуване. Наложило се е устройството да бъде отворено. След рестартирането на устройството то все пак е тръгнало. Това обаче е отнело около 10 минути. 

Засилена е полицейската охрана пред секциите в село Градец. Заради нарушения на предишни избори от сутринта там има полицейски патрули. Активността към момента е ниска, а избирателите гласуват предимно с хартиени бюлетини. Полицията е открила списъци с имена, няколко души са задържани.