Илхан Кючюк: България губи много възможности, защото изпраща смесени послания в Европа

Трябва да се състезаваме с останалите държави членки за допълнително финансиране, смята евродепутатът

30.03.2023 | 10:04 Редактор: Михаела Димитрова
Илхан Кючюк: България губи много възможности, защото изпраща смесени послания в Европа

България е объркана, изпраща смесени послания и резултатът от това е, че губи възможности. Ние трябва да се състезаваме с останалите държави членки за допълнителни възможности и финансиране за нашите граждани и бизнес, но от новите възможности съумяват да се възползват пълноценно само подготвените и тези страни, в които има стабилност и консенсус по отношение на държавната политика, с поглед към бъдещето.

Това заяви евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк пред посетителска група от България, съобщиха от пресцентъра на ДПС.

"Само така средствата по Плана за възстановяване и устойчивост ще подпомагат малкия и среден бизнес. Нещо, от което ние не успяхме своевременно да постигнем съгласие и да се възползваме. Затова единственият начин да излезем от това блато е общият диалог. Да си поставим общи цели и да положим усилия за постигането им заедно като нация", допълни той.

Лидерът на европейските либерали посрещна представители на Главното мюфтийство и студенти от София. В рамките на двудневната визита посетителите имаха възможност да се запознаят с инфраструктурата на ЕС и работата на институциите.

Пред аудиторията Илхан Кючюк говори за основите, върху които е изграден Европейският съюз – "на основата на взаимодействието в името на споделените интереси, което чрез икономическа обвързаност да донесе мир."

"Тази формула работеше през последните 70 години. Напоследък ЕС търси малко повече вътрешна консолидация, повече самостоятелност, заради уроците, които научихме както от Ковид кризата, така и от войната. Важното обаче е в тази конструкция на общност, ние също да се научим да отстояваме собствените си интереси и бизнеса. Имайки предвид факта, че решенията на европейско ниво пряко касаят националната регулация", каза още Кючюк.