Политолог: Политическата криза няма да приключи след изборите

Ганев е на мнение, че правителство на формациите от т.нар. "хартиена коалиция" е малко вероятно

28.03.2023 | 13:50 Редактор: Петя Кръстева
Политолог: Политическата криза няма да приключи след изборите

"Най-вероятно политическата криза няма да бъде решена на тези избори", смята политологът Димитър Ганев. По думите му няма сериозни структурни разлики между 48-ото Народно събрание и предстоящото. 

Той подчерта, че не се вижда работеща формула за кабинет, независимо коя и от двете формации, борещи се за първото място на предсрочните парламентарни избори на 2 април, вземе първия мандат за съставяне на правителство. 

Според него единствената възможна конфигурация за правителство е "скрита коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ", но тя няма как да се състои, защото изисква много висока цена, която трябва да плащат и двете формации преди местните избори:

"Под скрита имам предвид да е етикетирана под формула на експертен кабинет на националното спасение, с ограничен хоризонт и с непартийни фигури", обясни той, цитиран от БНР.

Ганев е на мнение, че правителство на формациите от т.нар. "хартиена коалиция" е малко вероятно, защото и за това цената би била висока за партиите в нея:

"Крайната цена от това би била, че ГЕРБ ще подари победата на местните избори на ПП и ДБ, като така ги направи основен политически субект с перспектива в средносрочен и дългосрочен план", отбеляза той. Местните избори ще решат ребуса, прогнозира политологът.

Снимка: БГНЕС