Божанов, ПП-ДБ: Първото нещо, което ще направим, е да сменим КЗК

Използваха хартията, за да унищожат машините, заяви бившият министър на електронното управление

28.03.2023 | 09:07 Редактор: Тодор Петров

Броени дни остават до края на предизборната кампания. Различното при този вот е  видеонаблюдението и връщането на хартиената бюлетина. 

"Видеонаблюдението е странна мярка за развита държава, но е необходима в нашата ситуация, тъй като хората все повече нямат доверие в процеса. Три избора слушахме как някой пипа машините и кодовете, това не допринася за доверието. Видеонаблюдението ще намали опитите за злонамерено влияние в секциите", заяви в "България сутрин" Божидар Божанов - бивш министър на електронното управление и част от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България".

По думите му машините вече са превърнати в принтери. 

"В изборния ден разпечатват нашия избор, ние го пускаме в една урна, която след това броят хората. Не беше разумно да махаме машините да смятат. Все пак флашката остана и тя ще съдържа резултатите, които е преброила машината. Ще може да бъде направено сравнение, ако има сериозни изкривявания. Днес ще изпратим писмо до ЦИК да има следизборен контрол върху машините дори в самите секции", обясни Божанов пред Bulgaria ON AIR.

"Не бяхме толкова против самата хартия, а против това, че използваха хартията, за да унищожат машините. Смесената система усложнява процеса в изборната нощ, ще видим повече опашки", добави гостът.

"Направихме обединение, за да покажем, че малко различия, които може да има между две политически сили, трябва да бъдат прескочени в името на това да има стабилно управление. Новото на тези избори, освен видеонаблюдението и хартиените бюлетини, е и нашата коалиция - единствената промяна на политическия пейзаж", подчерта Божанов.

Той обяви, че първото нещо, което ще направят, ако вземат властта, е да сменят ръководството на КЗК. Божанов изтъкна, че това е органът, който трябва да открива нелоялни търговски практики и картелни споразумения. 

"Сетиха се да се правят проверки като започнахме да ги критикуваме. За да вдигнем доходите, трябва да има инвестиции - и вътрешни, и чуждестранни. Инвестициите зависят от съдебната реформа. Шенген не е само това да не се редим на гишетата на летището. Важен е за бизнеса и за инвестициите. В комбинация с Еврозоната те вкарва в по-елитен клуб. Няма как на служебно правителство да му бъде даден този реверанс да ни приемат в Шенген и Еврозоната", каза още гостът.

Бившият министър на електронното управление заяви, че трябва да имаме нова стратегия за киберсигурност, тъй като настоящата е с изтекъл срок на годност. 

"От няколко години ЕС следва американската стратегия. В последния парламент коментирахме акта за киберустойчивост, който ще наложи изисквания върху доставчиците на всякакви устройства, така че да са по-сигурни", поясни Божанов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

4
1 rate up comment rate down comment 0
Пламен
преди 2 месеца
Всички искат да живеят по-добре ,нали ? Тогава по силата на каква логика голям % ще гласуват за ПП. Поне 1 добро нещо да бяха направили за България човек да се закачи. Тяхната работа беше като оксиморона:-" Един ням казал на един глух как един сляп видял куц да тича като Юсеин Болт ". Лошото е , че все още има наивни хора да се връзват на елементарен популизъм и объркват живота на всички. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Асен
преди 2 месеца
Демократите и те не знаят какво правят, ама ходят напред-назад да се обясняват в какво ще лъжат Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
Дино
преди 2 месеца
Абе хич нищо не правете, бегайте си дома, че не ставате. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Тео
преди 2 месеца
Ако целта на ДБ и ПП беше такъв мармалад - евалата, успяхте! Сигнализирай за неуместен коментар