Видео обучава членовете на СИК как да извършват заснемането на вота на 2 април

245 са машините, които се изпращат в чужбина

27.03.2023 | 13:52 Редактор: Искра Ангелова

Всички машини за вота зад граница ще бъдат изпратени навреме. В това увери председателят на работна група във Външното ни министерство Иван Кондов пред Bulgaria ON AIR. Най-късно до сряда устройствата ще са пристигнали в консулските ни представителства, а у нас вече започва обучението за видеозаснемането на преброяването на гласовете.

Седмица преди парламентарните избори, "Информационно обслужване" публикува обучителен видеоклип за членовете на СИК за това как да боравят с мобилните устройства за видеозаснемане.

"За да започне излъчването, се натиска бутона "Сканирай QR код". Сканирате като го задържате за момент пред камерата на устройството. Излъчването на живо и записът започват автоматично", се казва във видеото.

При проблеми с работата на телефоните на 2 април към Министерството на електронното управление ще работи входящ кол център. Той ще предоставя допълнителна информация и ще отговаря за разрешаване на технически проблеми и поддръжката на устройствата.

В чужбина обаче видеонаблюдение няма да има. "В чужбина законът не предвижда видеонаблюдение, за което сме много благодарни, тъй като това страшно щеше да усложни процеса по организацията", коментира Кондов.

От МВнР съобщиха още, че машините за вота ще пристигнат навреме в секциите зад граница.

"Притеснението ни от миналата седмица вече отмина. В събота получихме достъп до машините. Нашите колеги, които трябваше да оформят машините като дипломатическа поща, бяха там цяла събота, така че вече основната част от машините тръгнаха, особено тези, които трябва да минават през куриерски фирми, за да се доставят до САЩ, Канада", допълни той.

245 са машините, които се изпращат в чужбина. От тях най-много са в Турция - 97, 36 в Германия, 35 във Великобритания.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.