Над 12 хил. телефона ще заснемат броенето на вота, около 2200 секции ще са без интернет

Видеозаснемане ще се извършва само в секциите на територията на страната

21.03.2023 | 19:32 Редактор: Михаела Димитрова

Броени дни преди вота на 2 април от ЦИК показаха как ще се извършва видеонаблюдението при броенето на бюлетините. За първи път у нас секционните избирателни комисии ще отговарят и за видеозаснемането при отчитане на резултатите.

"В съботния ден имаме за цел да тестваме комуникацията и цялата система за видеоизлъчване и наблюдение", каза министърът на електронното управление Георги Тодоров. 

Телефоните трябва да бъдат поставени на стойки и да излъчват броенето на бюлетините от секционните комисии. Видеонаблюдение ще има само в секциите в страната.

Държавата е купила от трите мобилни оператора над 12 хиляди еднакви телефона, сред които има и резервни бройки. След сканиране на QR кода веднага започва запис дори и да няма интернет покртитие. Батериите на устройството издържат над 8 часа за стриймване и запис.

"Там, където няма да има покритие, имаме разговори с мобилните оператори за усилване на тяхната мрежа в деня на изборите и за позициониране на мобилни екипи, така че да намали бройката на СИК-овете без покритие", обясни министърът.

Между 2200 са секциите в страната, в които няма да има интернет покритие за видеонаблюдение на броенето на бюлетините в изборната нощ. Всички видеозаписи ще бъдат публикувани на портала еvideo.bg след обявяването на резултатите от Централната избирателна комисия.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа