Василев: Тези, които се опитват да ви изплашат с фалит на държавата, се опитват да ви откраднат парите

"Това, което се случва в момента, е една политическа манипулация", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната"

15.03.2023 | 17:45 Редактор: Искра Ангелова
Василев: Тези, които се опитват да ви изплашат с фалит на държавата, се опитват да ви откраднат парите

"Служебният кабинет пак започна да плаши българските граждани. Тези, които се опитват да ви изплашат с фалит на държавата, се опитват да ви откраднат парите". Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

По-рано служебният финансов министър Росица Велкова поискал от всички свои колеги министри да намалят разходите си с 20% заради риск за бюджета.

Причините за тревогата ѝ са значителните по размер разходи от закони, гласувани от предишни народни събрания. Като най-застрашаващи фискалната стабилност тя извежда увеличението на пенсии и социални възнаграждения, намалените данъчни ставки, както и неизпълнени европейски и национални инвестиционни програми.

"Това, което се случва в момента, е една политическа манипулация. Един прост въпрос - фискалният резерв към края на февруари 2021 г., последните месеци на правителството на ГЕРБ по това време, беше 8,8 млрд. Фискалният резерв към момента е 164 милиарда, с почти 8 милиарда повече. Как точно фалира държавата?", попита с видеообръщение Василев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR