Нинова към Радев: Ще подпише ли кабинетът ви договор за оръжия за Украйна?

Лидерът на БСП призова президента да не въвлича България във войната

15.03.2023 | 15:00 Редактор: Искра Ангелова
Нинова към Радев: Ще подпише ли кабинетът ви договор за оръжия за Украйна?

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към президента Румен Радев с три въпроса и призова да не въвлича България във войната.

"Господин Радев, дължите отговори на българското общество на три въпроса: 

- Първият: В момента тече закрито заседание на Министерски съвет, на което се обсъжда подписване на договор между България и Украйна за предоставяне на военна помощ. Защо това заседание е закрито? И списъкът с оръжията, които ще предоставя България ли ще остане засекретен, както беше и предишният, в предишното Народно събрание?", попита лидерът на БСП.

"Второ: Ще присъстват ли в разговорите ви с румънския президент Йоханес темите за укрепване на Източния фланг на НАТО, Черноморския регион и подсилване на помощта за Украйна? Трето: Какви ще са резултатите от разговорите на еврокомисаря Тиери Бретон, който е тук и посещава нашите военни заводи, за да осигури засилена подкрепа за Украйна с боеприпаси?", допълва Нинова.

"В началото на годината вие заявихте, че предоставяне на военна помощ за Украйна е гасене на пожар с бензин. През март месец обвинихте партиите, които подкрепят такава политика, че са войнолюбци. Какво промени позицията ви, господин президент? Ние, българските социалисти, настояваме за спиране на войната, дипломатически преговори и установяване на траен мир. Не правете нищо, което може да направи България страна в този конфликт – ще срещнете тежката съпротива на по-голямата част от българското общество.  Но днес, най-вече дължите отговори", завършва лидерът на БСП.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR