Коалиция "ПП-ДБ" и ГЕРБ/СДС - мисията възможна, и има ли външен натиск?

Проф. Николай Витанов и Георги Киряков коментират политическата криза у нас

08.03.2023 | 20:00 Редактор: Искра Ангелова

Ще се реши ли политическото уравнение след поредното гласуване?

Решението не е толкова сложно - мнозинство след следващите избори за правителство ще има, но въпросът е дали ще има правителство. Това заяви математикът проф. Николай Витанов в студиото на "Денят ON AIR".

"Има няколко задачи, които някои от партиите първо трябва да решат за себе си, а след това да потърсят партньорство. Една от задачите е свързана с възможна коалиция между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България". Тук въпросът е кой какво условие ще постави на другата партия, за да се случи едно такова мнозинство. Не съм чул никой да казва твърдо "не". Това е заради резултатите от предишните избори и заради заканите от предишните предизборни кампании, където се начертаха изключително дебели "червени линии", поясни политологът Георги Киряков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него има много условия, които и "Продължаваме промяната", и "Демократична България" продължават да поставят.

"Те обаче са неприемливи за партия ГЕРБ. Има и други възможни коалиции, които обаче ще изискват много по-сложни компромиси и от страна на ГЕРБ, и от други партии", допълни Киряков.

По думите му натиск отвън никога не е влияел да се състави мнозинство у нас.

"Когато виждат, че формулата за самостоятелно явяване се проваля, те решават, че е по-добре да се съберат и го правят. И така до безкрай ще се случва това събиране и разделяне. Коалиция между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" ще бъде решението на настоящата политическа криза, която е от няколко избори назад", подчерта политологът.

Попитан дали в политиката 2+2 прави 4, проф. Витанов отговори: "Не, в общия случай прави по-малко от 4. Ако политиците са достатъчно умели - може и да е повече от 4, но това по нашите краища го има рядко. Много важни ще са общинските избори, но има и този момент, че ако след 2 април някой успее да направи редовно правителство, той ще организира общинските избори. Тогава играта ще е друга".

"Възможността на това правителство е пропорционална на успехите на руската армия в Украйна, колкото и парадоксално да звучи. Ако руската армия постигне успехи - то Южният фланг на НАТО трябва да се укрепи. А това минава през редовно правителство в България", припомни математикът.

Георги Киряков смята, че Борисов и Гешев са като скачени съдове.

"Много е важно Бойко Борисов какво решение ще вземе - дали ще предостави на тепсия на ПП-ДБ "главата" на Иван Гешев срещу коалиция, а срещу това "ПП-ДБ", ГЕРБ/СДС да не гласуват за имунитета, който Гешев би поискал на Борисов като народен представител. Всичко е в ръцете на вътрешнополитически сили и лидери и какво те мислят за себе си в рамките до периода на изборите", добави той.

И е категоричен, че трябва да се намери формулата.

"Ролята на ДПС е голяма. Който разпределя порциите, той управлява. Бойко Борисов е изключително опитен политик, в България има само един по-опитен - Ахмед Доган. Да не бъдем толкова песимисти, че няма да има правителство след изборите, има всички предпоставки да има едно експертно правителство, без участието на видни политически фигури", коментира проф. Николай Витанов.

Според него националният интерес е в това да има за народа.

Гледайте целия разговор във видеото.