Ганев, ДБ: Парламентът излишно удължи субсидиите на най-печелившите бизнеси

"От февруари месец 2015 година не е имало дефицит", каза икономистът

28.02.2023 | 20:13 Редактор: Искра Ангелова

Трудно ли е да да се постигне бюджетен дефицит от 3% за 2023 г.?

"Лесни неща в бюджета не би трябвало да има. Това, което обсъждахме в работната група, беше, че има редица начини да се овладеят определени разходи, особено чрез приемане на определени политики и приоритизиране на определени части от населението. Успях да погледна публикуваното от Министерството на финансите консолидирана фискална програма и прогнозно какво се е случило за последните 2 месеца. Информацията е, че се излиза на дефицит, което не е обичайно", каза икономистът Георги Ганев от "Демократична България" в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че от февруари месец 2015 година не е имало дефицит.

"Основната причина е, че имаме бавно нарастване на приходите. Това, което се случи с бюджетите, с годишния за 2021 година, както и неговата актуализация, беше, че се институционализира вече политическо консумирано увеличение за социални разходи. Парламентът реши да продължи, за мен излишно, програми за субсидиране на всички бизнеси, включително и най-печелившите", допълни Ганев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му по-високите разходи не са за социална цел, а "подаръци" за бизнеси, като подчерта че голяма част нямат нужда от тях.

"Не може да се обвинява ръстът на разходите само на социалните разходи. Обикновено и през декември имаме голям скок на държавните разходи, като се връща през януари. Но този декември нямаше такъв скок на разходите. А таван на цените никога в историята не е решил проблемите", категоричен бе Ганев.

Според икономиста думата "спекула" придобива отрицателен оттенък у нас: "Трудно мога да си представя спекула, без отзад да ѝ дава гръб една държавна работа. В България има деформация. Спредовете между цените, които оригиналният производител получава и крайните цени, на които потребителят плаща, са показател за недобре работеща конкурентна среда."

Гостът смята, че трябва да се започне да се работи върху "вратичките" в законите.

"Служебните правителства могат да действат, те имат пълните правомощия, обаче понеже политически гръб стои зад тях, започват да буксуват във важни посоки, но не по тяхна вина. На хората им е писнало от избори. Внимавайте за кого гласувате, за да се сформира редовна власт", добави Георги Ганев.

Гледайте целия разговор във видеото.