Няколко са вариантите пред депутатите за избор на председател на парламента

Стефан Янев предложи да има консенсус около един кандидат

19.10.2022 | 18:51 Редактор: Ирена Бакърджиева

Секунди преди депутатите да отложат днешната работа за утре, дойде предложението от Стефан Янев да има консенсус около един кандидат за председател на парламента. От "Продължаваме промяната" заявиха, че тази вечер партията им трябва да реши каква да бъде позицията им по този въпрос.

От ГЕРБ през целия ден настояваха "Продължаваме промяната" да се откаже от Никола Минчев в името на това да има избран председател.

"Ако изборите свършат за повечето народни представители, то ще имаме възможност да изберем председател", заяви Томислав Дончев от ГЕРБ.

От "Демократична България" пък предлагат трети вариант, за да може парламентът да гласува Бюджет 2023 и да приеме законовите промени, за да получим парите от Плана за възстановяване.

"Да постигнем съгласие за ротация на председателите за какъв период и как ще се уточнява", каза Христо Иванов.

От ДПС, които пък предложиха пети кандидат за председател на Народното събрание, ще се опитат да търсят изход от кризата.

"Ще търсим пътища за развитие, защото иначе ще има конституционна криза", смята Йордан Цонев.

За "Възраждане" проблем няма - топката е в полето на евроатлантическия блок в парламента. "Представителите на евроатлантическата тълпа, които са 213, могат да се разберат. Те нямат различия", коментира Костадин Костадинов.

А Вежди Рашидов, който откри днешното заседание, тъй като е най-възрастен, ще е първият, който ще открие парламента втори пореден ден.

А изходите от тази безпрецедентна ситуация, в която се намира 48-ото Народно събрание, са няколко и подлежат изцяло на договорка в пленарната зала, казва конституционалистът доц. Наталия Киселова.

"Първо, народните представители можеха да предвидят правила, в които да се гласува, както гласуваме за президент и за кмет, т.е. подкрепяш единия или другия кандидат на второ гласуване и един от двамата получава повече действителни гласове. Друг вариант беше да се каже, че може да се гласува само "за" и "против" и, разбира се, най-разумният изход е да се издигне само един кандидат и той да бъде подкрепен от всички. Не е изключено да се стигне до ситуация, в която Вежди Рашидов да остане на председателската банка малко по-дълго време.", обясни доц. Киселова.

А без избран председател парламентът не може да продължи работата си нататък.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК