Христо Иванов: Не може България да си затваря очите за войната

От ДБ ще настояват за модернизация на българската армия и изготвянето на бюджет, гарантиращ влизането в еврозоната

19.10.2022 | 11:55 Редактор: Петя Кръстева
Христо Иванов: Не може България да си затваря очите за войната

"България е изправена пред множество кризи, но три са фундаментални и решаването на сложния политически ребус изисква да ги оценим адекватно, за да продължим". Това каза лидерът на "Демократична България" Христо Иванов при откриването на 48-ото НС. Според него в този парламент, макар и трудно, може да се сформира правителство.

"България има нужда от управление, то ще бъде трудно, но това не означава че трябва да е слабо, безгръбначно, без посока и без амбиция. България заслужава управление, което да решава големите проблеми, пред които сме изправени", коментира Иванов. Той очерта и трите основни кризи – сигурност, законност и икономически растеж.

Първата е свързана с геополитическата ситуация. Според него острото противопоставяне на международната сцена се задълбочава. Иванов смята, че агресията на Русия ще промени начина, по който държавите в Източна Европа гарантират своята сигурност.

"Не можем да си затваряме очите за тази война и за тази нова епоха, която започва. Не можем да си  мислим, че като кажем, че България е за мир и мирът ще настъпи. България трябва да постави тази политика в центъра на своята сигурност и това може да стане само чрез членството на съюзите, към които принадлежим. Трябва да сме отговорни членове", смята депутатът.

"На второ място е политическата криза. След поредната вълна на огромни масови протести България не може да формира трайно и стабилно управление месеци наред. Това е четвърти парламент за 18 месеца, което е напълно безпрецедентно. През това време България се управлява от служебни правителства, което започва да изглежда не като изключение. Много институции са с изтекли мандати и няма кой да ги замени", констатира Иванов.

Според него това, че партиите не могат да сформират стабилно правителство, не е просто незрялост, а фундаменталната причина е проблемът с корупцията. "Трябва да имаме независим съд, прокуратура, която е неутрална, без да решим тези проблеми, няма да решим политическата криза, защото всеки сговор, който постигнем, ще бъде отречен от гражданите, които са ни изпратили тук", смята Иванов, цитиран от dnes.bg

Съпредседателят на "Демократична България" обобщи, че партията ще настоява за модернизация на българската армия и изготвянето на бюджет, който да гарантира влизането ни в Еврозоната.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК
 


3
0 rate up comment rate down comment 0
Петър
преди 1 година
А вие не може да сте сериозна партия, г-н Иванов. Като казвате очевидни неща е лесно, ама какво от това. Айде, действайте малко, стига назидавахте само. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
айде пак
преди 1 година
умре да яхва болезнените теми за собствен екоцентричен интерес Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
за България
преди 1 година
Вън ДиБейците от управлението! Глашатаи на чужди интереси! Сигнализирай за неуместен коментар