След срещата в НС: Партиите се обединиха около идеята за продължаване на компенсациите

От ГЕРБ прогнозират тежка зима

17.10.2022 | 17:40 Редактор: Петя Кръстева

ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС и "БСП за България" се обединиха около оценката, че ситуацията в Европа и в България е тежка и трябва да продължат мерките в подкрепа на бизнеса и хората. На срещата в парламента , инициирана от левицата , БСП е представила и пакет от "надградени мерки", но той не е получил подкрепа от останалите партии. На поканата за дискусия не откликнаха три партии - "Демократична България", "Български възход" и "Възраждане".

Представителите на четирите присъстващи на срещата формации са изразили идеите си за това как трябва да изглежда бюджета за 2023 година. Конкретни решения обаче към този момент няма как да има, коментираха бъдещите народни представители, които ще положат клетва в сряда. 

"Оценяваме срещата като ползотворна, конструктивна, експертна и не е политическа за съставяне на мнозинство. Таванът на цените не срещна подкрепа. Факт е, че разговаряхме много спокойно", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"Всички си казаха мнението и за мерките, и за дефицита, и за всичко, но няма никакво решение", допълни Йордан Цонев от ДПС.

Според бившият здравен и финансов министър Кирил Ананиев "предстоящата зима и година ще са най-тежки". 

"Трябва основно да се облегнем на бюджета за 2022 г. и да продължат мерките и през следващата година", смята той. 

От ГЕРБ-СДС припомниха, че бюджетният дефицит се очаква да е по-голям от предварително заложеното в бюджета. А от "Продължаваме промяната" влязоха в залата за дискусии с останалите партии с готови конкретни предложения. Сред тях са подпомагане на уязвимите групи, ръст на икономиката, подпомагане на бизнеса. 

Отказалите да се явят на срещата - "Демократична България", поясниха, че според тях подобна дискусия следва да бъде стартира едва след подновяването на дейността на Народното събрание. От "Възраждане" отказаха участие още в петък, а от най-малката парламентарна група "Български възход" проведоха собствена среща в Народното събрание, но самостоятелно с представители на работодателските организации.

"Водените днес разговори са на основата на предварителната рамка на бюджета за следващата година, изготвена от Министерството на финансите", обобщи Стефан Янев. 

Още в петък депутатите ще поискат допълнителна информация относно параметрите за следващата година, както и 3-годишната прогнозна рамка от служебния министър на финансите Росица Велкова. 

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК