По-близо ли са политическите сили до коалиция или пропастта между тях става по-голяма?

Според Тома Биков следващи предсрочни избори ще затруднят още повече сформирането на кабинет

09.10.2022 | 18:35 Редактор: Ваня Кузманова

Седмица след парламентарния вот партиите с позиции относно вариантните за кабинет. Все по-близо ли са политическите сили до коалиция или пропастта между тях става все по-голяма? 

Няма как да се стигне до сформирането на редовно правителство, ако не се намери мнозинство, което да го подкрепи. Затова преговорите в контактна група остават като единствен вариант за съставяне на кабинет с първия мандат, смятат от ГЕРБ-СДС. 

"Такива фантазии как ние ще управляваме без мнозинство не са реалистични. Ние сме направили първите усилия за възстановяване на политически диалог, очакваме останалите формации, доколко са готови на това. Едни нови предсрочни избори могат да изиграят роля на капката и политическата система се разпада", посочи Тома Биков от ГЕРБ.  

Според Тома Биков следващи предсрочни избори ще затруднят още повече сформирането на коалиция и кабинет. 

Според "Продължаваме промяната" и БСП още един предсрочен вот също не е вариант. Въпреки това не са склонни да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС, както и на ДПС и "Възраждане". 

"На нас не ни е изгодно по простата причина, че на нас ни пука за България. Отговорността е на първата политическа сила, тя трябва да сформира кабинет, ако тя не успее, ние ще си поемем отговорността", заяви съоснователят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. 

Според БСП именно ГЕРБ-СДС са виновни за сложната политическа ситуация. 

"Сега те свалиха правителството. Те нямаха никакъв ясен план не какво ще направят с политиката си, а със страната си", заяви Иван Ченчев от БСП. 

Социалистите не изключват вариант, в който се формира кабинет с втори или трети мандат, ако първият се провали. След разговори по политики те биха подкрепили "Продължаваме промяната" и допускат дори съставяне на кабинет от "Български възход" - най-малката политическа група в следващото Народно събрание.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
ПП да имат предвид, че броят на гласуващите доста ще намалее следващият път, а след това намаляването ще следва експоненциален закон. Най-много ще пострадат ПП, БСП, а вторият път - и ГЕРБ. Възраждането на следващите избори ще вдигне рейтинга си, сетне - ще видим. Сигнализирай за неуместен коментар