Трудна бъдеща коалиция - с не повече от 3 партии?

Вариантите за съставяне на правителство са минимални, убедени политическите анализатори

09.10.2022 | 13:55 Редактор: Елеонора Танева

Вариантите за съставяне на правителство са минимални. Това e мнението на част от политическите анализатори. Наблюдава се колективно бягство от отговорност на политическите лидери, смятат експерти.


 
"Като гледаме изявленията и официалните позиции на политическите лидери до момента, така перспективите не са особено оптимистични. Виждаме, че отправената от ГЕРБ покана, не среща разбиране и приемане към този момент. Тя е категорично отхвърлена от "Продължаваме промяната" и от ДБ. По-същественият проблем е ,че те нямат готовност даже и да разговарят. Съотношението на силите е такова, че не дава възможност за сформиране на малки коалиции", коментира социологът от "Алфа рисърч" Геновева Петрова.

Анализаторите коментират, че най-реалистичният вариант, при който може да се сформира правителство, е при връчването на третия мандат и то да бъде или експертно, или програмно.

"Ако има изобщо някакъв шанс за съставяне на редовен кабинет, това е под формата на експертен кабинет. И този шанс не е голям, но той е единственият. Партиите прибягват до един ход, който ми се струва наистина безотговорен. Това е да поставят условия, зад които условия обаче не стои никакъв ангажимент", заяви политологът доц. Борис Попиванов.

Експертите са категорични, че при сформирането на правителство в него трябва да има не повече от 3 партии, за да бъде стабилно.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Яво ще има нови избори... Сигнализирай за неуместен коментар