Василев: Ще бъдем конструктивна опозиция на ГЕРБ, няма да влезем в коалиция на кражбата

Партията не затвори изцяло вратата за разговори, но с условие да са по-конкретни политики и законопроекти

07.10.2022 | 18:37 Редактор: Ирена Бакърджиева

"Продължаваме промяната" официално отхвърли предложените от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов преговори за кабинет. От "Промяната" са готови да бъдат ''конструктивна опозиция''.

"Продължаваме промяната" ще бъде конструктивна опозиция на кабинет на ГЕРБ. Ние няма да влезем в коалиция на кражбата", заяви съпредседателят на партията Асен Василев.

Изборът беше направен, оттук нататък мандатоносителят има възможността и правото да сформира кабинет.

"ДПС, ГЕРБ и "Възраждане" имат 130 депутати, пълно мнозинство, това е коалицията, която свали нашето правителство и вкара страната в нови избори", добави Василев.

Отговорност на тази коалиция в момента е да даде алтернатива на управлението, след като е получила доверието на избирателите. А ако вторият мандат отиде при "Продължаваме промяната", решенията ще бъдат взети от Националния съвет на партията. На този етап обединение с "Демократична България" не се предвижда.

"Не е редно да се заменя вота на избирателите през политически конструкции, избирателите имат право на своя избор и този избор беше даден, сега е голямата отговорност на първата политическа сила да направи това, което ние направихме преди 10 месеца и това е да сформира правителство", посочи Кирил Петков.

Според него решението им да не влизат в коалиция с ГЕРБ няма да разцепи партията. И все пак не затвориха изцяло вратата за разговори, но с условие да са по-конкретни политики и законопроекти като антикорупционната комисия, компенсациите за бизнеса и потребителите, увеличението на доходите и запазване на данъците.

"По всички тези политики ние ще бъдем конструктивна опозиция, но ясно ще бдим за тяхното изпълнение и сме готови да работим с всички политически сили в рамките на парламента и парламентарните комисии", уточни Петков.

"Продължаваме промяната" не подкрепиха изцяло работата на служебния кабинет и отправиха критики към конкретни лица.

От "Продължаваме промяната" отбелязаха, че занапред партията ще взима всичките си решения чрез национални и изпълнителни съвети, включително и това кого да предложат за зам.-председател на 48-то Народно събрание.

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Избирател
преди 1 година
Ти , Кокорчо, можеш да бъдеш само играчка за затворниците ! Скоро трябва да влезеш при тях и да им обясниш колко ниско ще се навеждаш и колко високо ще пъшкаш. Сигнализирай за неуместен коментар