Почти невъзможно е съставянето на кабинет, същинските избори тепърва предстоят

Анализ на политическата картина на доц. Борислав Великов и Мехмед Дикме

04.10.2022 | 08:36 Редактор: Теодора Патронова

Политическата картина след изборите показва, че в 48-ото Народно събрание влизат 7 партии. Как обаче ще си комуникират лидерите?

"Резултатите от изборите не са ни изненадали. Не беше ясно дали "Има такъв народ" и "Български възход" ще влязат. Оказа се, че "Български възход" замени ИТН. Вероятно с основание хората очакват повече от Стефан Янев. Партиите трябва да си общуват, това е желанието на хората и бизнеса", коментира бившият председател на 39-ото Народно събрание доц. Борислав Великов в "България сутрин".

Бившият земеделски министър Мехмед Дикме смята, че не са се оправдали очакванията, че разликата между първия и втория ще бъде много голяма. Според него големият печеливш на тези избори е "Продължаваме промяната", защото партията имаше много силни опоненти, включително и приятелски огън.

Той добави, че същинските избори тепърва предстоят и това беше една репетиция към истинските избори, които ще покажат потенциала на "Продължаваме промяната". 

"В момента е много трудно, почти невъзможно, да се състави кабинет. Единственият реален възможен сценарий за съставяне на кабинет е ГЕРБ, ДПС и "Демократична България". Не трябва да има безпринципни коалиции, защото това би унищожило всичко. Възможно е правителство на малцинството, защото Янев каза, че е готов да подкрепи всички, без изключение", подчерта Дикме пред Bulgaria ON AIR.

"Единствената цена, която беше спомената от някои политически партии, беше да не се въвлича България във войната. Това е най-скъпата цена, която не бива да се плаща. Всякакви други компромиси, които водят до устойчивост поне за половин година или поне до местните избори, да има стабилно управление. Поне за зимата едно правителство би ни свършило чудесна работа, тъй като има няколко задачи, по които могат да се постигнат компромиси - да се приеме бюджетът за 2023 г., да се приемат онези изменения в законите, които са свързани с Плана за възстановяване, и още няколко други неща. Ако имат няколко точки, по които да се съгласят, тогава е възможна по-широка коалиция", обясни доц. Великов.

По думите на Дикме има политически и обществен сблъсък между миналото и бъдещето на България. Той изтъкна, че ДПС е най-сигурният и най-гарантираният партньор за управление. Гостът обърна внимание, че не е логично една политическа формация да определя ръководството на друга. Дикме прогнозира, че при следващи избори "Продължаваме промяната" отново ще бъде първа политическа партия, ако остане в опозиция. 

Доц. Великов анализира, че ролята на президента в последните години е нараснала, но не бива да се главозамайва, защото от него се очаква да бъде диалогичен.  По думите му е редно председателят на НС да бъде от ГЕРБ.

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК