Ще имаме ли нов кабинет след вота и защо избирателната активност е ниска?

Коментар на Цветан Цветанов, Петър Мутафчиев, Пламен Панайотов и Пламен Юруков

02.10.2022 | 22:20 Редактор: Ваня Кузманова

Кой ще поеме отговорността за управлението на България? 

"Резултатите показват последните социалистически проучвания. По-малката избирателна активност беше предвидена и не изненада никого", каза Пламен Юруков от СДС в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Големият залог".

По думите на бившия министър на транспорта Петър Мутафчиев се очертава трудно мнозинство, с което да се създаде правителство. 

"Не бива да забравяме, че основното задължение на всяка политическа партия е да дойде на власт и да реализира своите идеологии. Да се надяваме, че всички поставени червени линии няма да бъдат такава голяма пречка за създаване на едно бъдещо управление", допълни той. 

"Начинът, по който беше проведена кампанията и това, което политическите формации показаха, не виждаме да имаме възможност да се създаде стабилно правителство за повече от една година. Много е рано да се говори какви ще са бъдещите коалиции. ГЕРБ ще изпадне в ситуация, при която беше през април миналата година", посочи бившият вътрешен министър и лидер на "Републиканци за България" Цветан Цветанов

Мнението на  бившия вицепремиер в правителството на Симеон Сакскобургготски - Пламен Панайотов, е, че за по-малко от две години гласувахме четири пъти и вотът показва, че задължително управлението трябва да е коалиционно. 

"Превъзпитанието на политиците и промяната на тяхното отношение е много дълъг процес и тук може би трябва да има по-нестандартен подход, например да няма опозиция", заяви Пламен Юруков. 

Мутафчиев изтъкна, че БСП трябва да направи сериозен анализ за себе си - политиките, програмите и състоянието на партията. По думите му трябва да има промяна в ръководството на БСП и опозицията е необходима.  

"И България, и евроатлантическото общество се използват като клише, но без съдържание. Всеки го използва в предизборния дебат, но никой не даде водещите неща. С всеки следващ избор избирателната активност намалява. Българският парламент се представлява от 1/3 от български избиратели", смята Цветанов.

Панайотов каза, че много се говори за съдебна реформа, но малцина знаят за какво става дума по същество. "Съдебната реформа обикновено се свежда до това да се направят някои кадрови промени според възгледите на една политическа сила", допълни гостът.

Цветан Цветанов заключи, че самите политици трябва да направят всичко възможно в едни следващи избори да се направят коалиции, които да бъдат с широк формат и избирателната активност да бъде около 60-70%.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК