Гласоподаватели в Турция не знаят кой е премиер, били последно у нас при Борисов

Справка от една от машините в секция в Чорлу сочи, че 218 души са гласували за ДПС

02.10.2022 | 20:47 Редактор: Петя Кръстева

Изборният ден в Турция премина организирано. В Чорлу той приключи с по-висока избирателна активност от очакваното. По предварителни заявления в една от секциите е трябвало да гласуват 1773 души, но правото си на вот са упражнили над 2500 души. По-голяма част от предварително подалите заявление не са "отишли до урните". 

Справка от една от машините в секция в Чорлу сочи, че 218 души са гласували за ДПС, четирима за "Продължаваме промяната", трима за Движение на надпартийните кандидати и за "Демократична България". 

Проблем за пристигналите от София наблюдатели на вота се оказа не само езикът, но и неразбирането на политическата ситуация в страната от някои от избирателите. Възрастен мъж заяви пред Bulgaria ON AIR, че Бойко Борисов е премиер на страната.

"Когато отидох последно, Борисов беше премиер, сега не мога да ти кажа точно", коментира той. 

Изборният ден в Турция приключи заедно с изборния ден в България. Един от гласоподавателите разказа за Bulgaria ON AIR, че често пътува между България и Турция и това, което иска да се промени, е по-лесното преминаване на международната граница.

В Турция е имало общо 166 избирателни секции. До края на днешния ден не е постъпвала информация за сериозни нарушения или технически проблеми. Имало е ситуации, в които членове на СИК са обяснявали на турски на гражданите как да гласуват заради това, че българският им е труден.

Не е имало сериозно напрежение заради засиленото полицейско присъствие, които има около всички секции в Турция.

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК