Защо няма дългосрочна програма за визията на образованието в България?

Коментар на проф. Иван Илчев, директорът на СМГ Антоан Тонев и проф. Сергей Игнатов

02.10.2022 | 08:40 Редактор: Тодор Петров

"Да сте виждали някъде програма за българското образование през 2050 г.? Няма такова нещо. Никой не е помислил, а образованието е стратегическа цел. Работи се на парче, често пъти се разрушават структури, които са работили добре", заяви бившият ректор на Софийския университет проф. Иван Илчев

В специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Големият залог" той посочи, че България е от държавите в ЕС с най-многобройни малцинства, за които образованието не е приоритет.

Проф. Илчев се обяви за категоричен противник на случващото се във висшето ни образование. Според него ще стане трудно обединението на университети у нас. Гостът обаче изтъкна, че нашето висше образование е на нивото на средноевропейското висше образование.

"Проблемът е в нашите глави, не толкова в организацията на образованието у нас", каза още той.

"Беше направена катастрофална глупост - придобиването на степени и звания се подчинява на един глупав счетоводен маниер. Броят на точките е даван от хора, които имат малка представа какво се крие зад тях", подчерта проф. Илчев. 

Директорът на Софийската математическа гимназия Антоан Тонев посочи, че в средното образование има политическо говорене, а основен акцент са заплатите на учителите. 

"Нямаме дългосрочна визия как трябва да изглежда нашето образование. Същественото е на какво искаме да научим нашите деца и как да го направим, а не кога ще започна учебната година. Нашето средно образование е на доста добро ниво и създаваме подготвени кадри. За съжаление, най-добрите 15% от учениците заминават на запад. Следващите 20-25% се разпръскват и е много трудно на българските университети да привлекат достатъчно мотивирани студенти", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Тонев е на мнение, че трябва да си поставим три цели - стратегия за бъдещето; да се даде повече власт на експертите и по-малко на политиците; обществото да подкрепя образователната система.

Бившият министър на образованието и настоящ ректор на частен университет във Вилнюс проф. Сергей Игнатов се съгласи, че нямаме визия за българското образование в дългосрочен план, както и че партиите не обсъждат темата за образованието.

"След спечелването на изборите забравят всичко, което са казали. Има няколко политически сили, които правят опити да имат дългосрочна визия. В някои отношения има постъпателно развитие. Вдигането на заплатите не запушва пробойните, но все пак е по-добре да бъдат по-високи, отколкото да ги държим на аскетични заплати. Правим мъчителни стъпки към пренастройване на образователния модел", заяви той.

По думите му българското образование е на и над средноевропейското ниво. 

"Има много причини за нихилизма. Той се базира на непознаване на света. Българското образование е на високо ниво, но е неизпълнима мечтата да имаме еднакви училища. Трябва да се пренастроим, че в образователното пространство ще живеем в дигитализиран свят. Дигиталната трансформация ще се задълбочава", добави проф. Игнатов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК