Експерти по сигурността: Путин сбърка с референдумите, Митрофанова да обясни замесването на България

Ще окаже ли войната в Украйна влияние на вота у нас - коментар на проф. Румен Кънчев и Илия Налбантов

02.10.2022 | 08:59 Редактор: Елеонора Танева

Ще окаже ли войната в Украйна влияние върху изборите у нас?

"Войната оказва влияние върху хората, особено начинът, по който Русия действа - агресивно, без да зачита международните права, правата на човека. Не мисля, че чак толкова силно войната в Украйна ще окаже влияние върху българските избори. Нашето население, след поредица от 3-4 служебни кабинета, е силно демотивирано и отчаяно. Увеличава се недоверието към политическата система и към самите политици. Тази ситуация, която имаме от 1,6 години у нас, ще окаже силно влияние върху избирателната активност", коментира експертът по международна сигурност и геополитика проф. Румен Кънчев в ефира на специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Големият залог".

Той подчерта пасивното поведение на България след началото на войната в Украйна.

"Ние имаме важен исторически момент - след тази война, когато завърши, ще има нов европейски ред и въпросът е какъв принос ще дадем ние - дали като държава, която се е свила и говори за неутралитет или активна държава като Литва, Швеция, Румъния - които не само дават голям принос, но след това ще бъдат и големите бенефициенти", заяви проф. Кънчев.

Според него Путин е избързал да направи референдумите и да подпише договорите за анексирането на четирите украински територии. Вижда зад тези действия амбицията на руския президент да използва териториите като разменна монета на масата на преговори.

"Чрез анексирането той се опитва да изгради изкуствено по-добри позиции за преговори с Украйна. Целта му е тези територии да станат основа на преговорите, както и Крим. Това е криво направена сметка. Вече е късно за това. Цената, която плати Украйна, е гигантска, той иска украинците да забравят и да седнат на масата на преговори. Вместо да тласне ситуацията към дипломатически преговори, което би било най-доброто решение, той го тласка към още по-голяма ескалация", убеден е експертът по международна сигурност.

Резултатите от изборите ще покажат дали България ще продължи да следва европейския и евроатлантически модел, коментира експертът по национална сигурност Илия Налбантов пред Bulgaria ON AIR.

"Ще стане ясно ще продължи ли обществото да работи по "Лукановия модел", какъвто е на Путин, или ще продължим да се развиваме по европейската ценностна система - да наложим ред, свободата на инициативата на гражданина и законността да бъдат водещи. Тези избори са критични", убеден е Налбантов.

Той допълни, че е време страната ни да предприеме нова политика по отношение на Украйна, защото последствията ще тежат на бъдещите поколения.

"България отказва като държава да предостави пряко военна помощ на Украйна, това ще тежи на българското общество и държава в бъдеще време. На нас ще се гледа с различно око, когато става въпрос за превъоръжаването на армията ни. Това ще окаже положително отношение за развитието на индустрията, не само на отбранителната", прогнозира Налбантов.

Призова също посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова да бъде извикана за обяснение заради споменаването на България след проведените в Украйна референдуми.

"Руски генерали говорят, че анексираните територии са колкото територията на България. Някъде в дълбоките мисли на тези хора се прокрадва, че България също трябва да бъде част от руския мир. Българското правителство трябва да извика посланика и да обясни защо се правят такива сравнения", категоричен беше Налбантов.

Анализът му показва, че в настоящия момент Путин мобилизира руското общество за нещо, което ще доведе до неговия крах, подчерта амбициите на руски военни, които искат да наложат ред в държавата си.

Проф. Кънчев посочи ползите за Европа от санкциите срещу Русия - създаване на самостоятелна енергийна система.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 7
Пропаганда
преди 1 година
Защо не спрете с тази отвратителна пропаганда! Нямаме абсолютно никакъв интерес да се местим в тази война, от която може само да пострадаме. Тези " експерти" не разбират ли, че война с наше участие е пагубна за България? И не, да не успокояват хората, че НАТО щяло да помага, защото това означава конфликтът да се пренесе на наша територия. Ако България иска да помогне,нека убеди ЕС да положи дипломатически усилия за разрешаване на конфликта чрез мирни преговори. Сигнализирай за неуместен коментар