Путин се закани да използва ядрения арсенал на Русия, ще защити ли НАТО Украйна?

Джо Байдън подчерта, че САЩ и съюзните им няма да се оставят да бъдат сплашени

01.10.2022 | 14:10 Редактор: Петя Кръстева

След като официално анексира четири украински области, президентът Владимир Путин се закани, че е готов да използва целия ядрен арсенал на Русия, за да брани териториите. В отговор Украйна се обърна към Запада. Президентът Володимир Зеленски подаде молба за ускорено членство в НАТО.

"Вече сме си проправили път към НАТО. Де факто вече сме доказали, че спазваме стандартите на Алианса. Доверяваме се един на друг, помагаме си и се защитаваме взаимно. Ето какво представлява един Алианс. Днес Украйна подава заявление за превръщането му в де юре. Следвайки процедура, която съответства на нуждата от защита на цялата ни общност", коментира той.

НАТО продължава да се въздържа от пряка военна намеса, опасявайки се, че конфликтът може да прерасне в ядрена война. Досега съюзниците само изпращаха оръжия за Украйна. Главният секретар Йенс Столтенберг не се ангажира пряко с искането на Киев за ускорено присъединяване към Алианса, като припомни, че решенията за разширяване на военния съюз се вземат с единодушие от всичките 30 страни членки. СНХ 4:03 Йенс Столтенберг, главен секретер на НАТО 

"Оставаме твърдо решени да оказваме подкрепа на Украйна, която продължава да се защитава от руската агресия. За толкова дълго, колкото е необходимо", подчерта главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

А американският президент Джо Байдън отговори на ядрената закана на Путин като изтъкна, че Съединените щати и съюзниците им няма да се оставят да бъдат сплашени. 

"Америка е напълно готова, заедно с нашите съюзници, да защити всеки един сантиметър от територията на НАТО. Г-н Путин, не разбирайте погрешно това, което казвам: всеки сантиметър", категоричен бе той.

Междувременно на извънредна сесия на Съвета за сигурност на ООН Русия наложи вето на проекторезолюция, осъждаща анесксирането на украински територии. Гласуването в 15-членния съвет бе с резултат десет на един, а Китай, Индия, Бразилия и Габон се въздържаха.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК