Владислав Панев: Виденова зима няма да има, хазната отдавна не е била толкова пълна

"Демократична България" би могла да се споразумее с  БСП, ако бъде решен геополитическият въпрос", заяви той

26.09.2022 | 21:20 Редактор: Петя Кръстева

Ситуацията с изборите е непредвидима. Ключът от палатката е избирателната активност. Ако тя бъде ниска, тогава ядрата на ГЕРБ и ДПС ще имат непропорционална тежест и мнозинството в парламента може да се измести в тази посока. Усещането е, че ще има още едни избори, а това изобщо може да не е така. Шансът да съставим правителство след 2 октомври е 50:50. Това заяви бившият депутат от "Демократична България" Владислав Панев в ефира на "Денят ON AIR". 

По думите му "Демократична България" би могла да се споразумее с  БСП, ако бъде решен геополитическият въпрос, свързан с подкрепата за Украйна. 

"Продължаваме промяната" е най-близкият ни партньор. Имаме различия, но те са минимални на фона на тези с останалите партии, които евентуално ще влязат в парламента", поясни той.

Панев подчерта, че ГЕРБ не е вариант за сформиране на коалиционно мнозинство, тъй като "те са точно обратното на това, което целим - дълбоки реформи". 

"Виденова зима" няма да има. Евтиният азерски газ тръгва от първи октомври, Чирен е пълен на близо 80%. Алтернативите са все повече. Руски газ почти не тече в ЕС, но въпреки това се справяме", категоричен бе кандидатът за народен представител пред Bulgaria ON AIR. Той констатира, че цената на газа вече е двойно под нивата си от миналия месец. 

Панев загатна, че биха могли да бъдат договорени допълнителни количества азерски газ, които обаче ще бъдат на по-висока цена.

"Важно е да се приеме дефиниция за енергийна бедност или блок тарифи, така че все пак консумацията на електроенергията да бъде контролирана малко по-добре", смята той. 

Панев обобщи, че държавната хазна не е празна. 

"Тя е пълна с над 13 млрд. лева. В държавата не е имало толкова пари не помня откога. Вероятно  дефицитът в края на годината ще бъде по-малък от заложения в актуализирания бюджет", заключи бившият депутат.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Любомир
преди 1 година
ДБ ей така като почнат с ултиматомите ме разбиват! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Сатир
преди 1 година
Добре, в хазната има, а колко са задълженията? Сигнализирай за неуместен коментар