Илина Мутафчиева, ДБ: Трябва да е приоритет как младите оползотворяват свободното си време

Според кандидата за народен представител има липса на истинско гражданско образование

26.09.2022 | 08:35 Редактор: Теодора Патронова

Какви са младежките политики, които трябва да се застъпят в следващия парламент?

"Предизвикателствата пред новия парламент са овладяването на различните кризи - някои от тях външнополитически, други вътрешни. Войната в Украйна, повишаващите се цени, енергийната криза са важните и ключови неща, които трябва да бъдат решени. "Демократична България" обяви 25 ключови решения, които иска да вкара в Народното събрание още през първата седмица. Част от тях са свързани със социални мерки и подпомагане на домакинствата,  други - с това, че е необходимо да бъдат освободени нашите структури от руски агенти, естествено и оставката на Гешев", коментира кандидатът за народен представител от "Демократична България" Илина Мутафчиева в "България сутрин".

По темата с войната в Украйна тя смята, че хуманната и демократична позиция е да се защити този, който бива нападнат. Гостът обърна внимание, че като част от ЕС и НАТО ние можем да разчитаме на тези два съюза. 

"Младите не гласуват, защото не чуват неща, в които могат да се припознаят. Младите са някаква част от предизборната програма на повечето партии. Младите са тези, които са бъдещето, но никога не са настоящето. Младежките програми често остават само на хартия. Другата част от проблема е липсата на истинско гражданско образование от най-ранна детска възраст", каза Мутафчиева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ е необходимо цялостен подход за младежките политики, тъй като те обхващат различни звена. Тя добави, че е необходима координация между институциите. Гостът изтъкна, че България няма стратегия за младежта. Според нея нямаме ясна картина от какво се нуждаят младите хора. 

Мутафчиева счита, че трябва да бъде приоритет как младите оползотворяват свободното си време. Тя посочи, че политиките са насочени към превенция на агресия или други проблемни групи, а много малко са насочени към тези, които са отличници, олимпийци, но 90% от младите хора нямат с какво да се занимават. 

"Нямаме младежки пространства или младежки центрове, които да бъдат от млади за млади. По този начин не развиваме техния потенциал, а тогава оставаме едни апатични хора, които не искат и не могат да се занимават с неща. Със сигурността стажовете и възможността да трупаш опит са други неща, които трябва да бъдат насочени към младите хора", отбеляза Мутафчиева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК