"Продължаваме промяната": Служебното правителство възстановява стари модели на управление

Даниел Лорер представи девет аргумента срещу промените в ББР

26.09.2022 | 16:53 Редактор: Петя Кръстева

"Продължаваме промяната" следи с тревога действията на служебното правителство по възстановяване на стари модели на управление на ГЕРБ. Последното е свързано със сигнала, който българският малък и среден бизнес получава от намеренията на служебния министър на иновациите и растежа Александър Пулев за смяна на състава на Надзорния съвет на ББР, а също и серия негови неверни внушения, че банката не функционира ефективно. Това пише в позиция на партията.

Доскорошният ресорен министър Даниел Лорер представи девет аргумента против връщането на промените в държавната банка в изходна позиция:

  • "Кирил Петков обяви, че 8 фирми са получили близо 1 млрд. лв. от държавната банка под формата на едри кредити като над 500 млн. лв. са отишли при дружества, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Останалите са дадени на Румен Гайтански – Вълка и др.
  • Отпуснатият от бившия директор на ББР Стоян Мавродиев и необслужван кредит от 150 млн. лв. е даден на Прокуратурата. Неизпълнението на кредита ощетява държавата с 9,5 млн. лв.
  • От началото на 2022 г. ББР директно е подпомогнала над 90 нови малки и средни предприятия, с дъщерните дружества техният брой надвишава 250. За сравнение, за предходните 4 години общият брой на нови кредитополучатели в банката е 64. Противно на направените внушения, доверието в малкия и среден бизнес в ББР е възстановено. 
  • Служебният министър може да иска да пише слаб 2 на ББР, но авторитетът на международната кредитна агенция Fitch казва точно обратното: ББР защити положителен рейтинг BBB, което е възможно най-високият рейтинг за банка.
  • По време на управлението на "Продължаваме промяната" ББР излезе на печалба от 20 млн. лв. за първото тримесечие, сравнено с 5 млн. лв. загуба за същия период на 2021 г.
  • Приета беше актуализирана стратегия на Банката за периода 2021-2023 г. Тя е фокусирана върху връщането на банката към мисията ѝ в подкрепа на микро, малкия и средния бизнес и включва лимит на финансиране до 5 млн. лева.
  • Дали внушението, че ББР не се справя добре не е крачка към възстановяването на стария модел на управление на ГЕРБ и Стоян Мавродиев? Със спирането на реформите в ББР, въведени от кабинета "Петков", може отново да се промъкне приятелският кръг на стария модел.
  • Това е поредният опит на служебното правителство да отмени реформи, стартирани от "Продължаваме промяната", с опасност от връщане на стари схеми на ГЕРБ.
  • ББР твърде дълго беше касичка на клуба по интереси на Борисов. "Продължаваме промяната" спря безконтролното раздаване на огромни кредити с неясни обезпечения от ББР в полза на клиенти и проекти с отявлен политически гръб", гласи становище на партията, изпратено до медиите.

Снимка: Пресцентър "Продължаваме промяната"

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК