Дни преди вота: Има минимални шансове за кабинет, но кампанията е изключително добра

Проф. Пиргова и доц. Пампоров смятат, че партиите се готвят по-скоро за следващите местни избори

26.09.2022 | 20:41 Редактор: Теодора Патронова

Ще има ли кабинет след вота и кои партии ще участват в него? 

"На този етап шансове за политически кабинет няма или са съвсем минимални. Като наблюдавам поведението на реалните политически играчи в последната седмица, виждам, че президентът Радев прави една доста сериозна заявка, че той е стабилната политическа сила, която може да се справи с кризите, да бъде лоялен към ЕС, НАТО и да следва политиката на нашите съюзници. Той направи заявка за продължаване на служебния кабинет", коментира политологът проф. Мария Пиргова в "Денят ON AIR".

Според нея партиите продължават да бъдат слаби и да не излъчват послания. Тя се съмнява доколко партиите са наистина слаби и доколко не искат, защото обстановката е сложна и кризите са много насложени една върху друга, а партиите не искат да поемат отговорност. 

"Кампанията е много важна. Последната седмица преди изборите е много важна. Емоционалният вот е много важен. До този момент виждам изключително добра кампания. Ако попътувате малко в Северозапада и Родопите, там се наблюдават активни срещи на политици с местните хора. За първи път партиите сякаш се събудиха и онзи феномен да слагат софийските водачи навсякъде по места, за да си гарантират те влизане, сега се преобърна и виждаме всички партии да се опитват да номинират местни разпознаваеми лица", каза антропологът доц. Алексей Пампоров пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Пиргова коментира, че партиите се готвят по-скоро за следващите местни избори, отколкото за тези парламентарни. Тя добави, че ще видим едно възпроизвеждане на старите фигури в парламента и много жестока битка за местните избори. 

Доц. Пампоров допълни, че регионалното финансиране минава през общинските съвети, но не посъветва да не забравяме, че правителството е онова, което контролира и фактически раздава. Той изтъкна, че през местни успешни реализирани проекти може да се спечели и националният вот.

"Аз виждам едно много силно поведение на "Възраждане". Костадин Костадинов поднася една национална политика, за разлика от другите, които фрагментират отделни политики. Те ще останат изолирани или ще се съюзят с ГЕРБ", прогнозира проф. Пиргова.

"Вотът от чужбина определя между 6 и 8% от крайния резултат. Много е важно как ще се мобилизира електората последната седмица. Ако се мобилизира много силен вот от чужбина или много силен емоционален вот тук, може да промени резултатът. Няма изненада във възхода на "Възраждане". В крайна сметка ние виждаме в много други европейски страни как евроскептицизмът се засилва", подчерта доц. Пампоров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК