Забавно предизвикателство в социалните мрежи показва защо е важно да гласуваш

Според Велизар Величков начинът да убедиш младите да отидат до урните е чрез провокация и въпроси

26.09.2022 | 14:08 Редактор: Теодора Патронова

Ново предизвикателство набира популярност в социалните мрежи у нас. Група младежи правят любимите си неща с кофа на главата, но и представят сериозна кауза. 

Целта на инициативата е да се повиши избирателната активност сред младите хора. Зад нея застават граждански активни младежи, които отправят предизвикателство към всички, имащи право да гласуват.

"Основното и най-важно нещо е, че когато сме с кофа на главата, игнорираме проблема. Имаме право на избор, така трябва да работи нашето общество. Преди 2-3 месеца се събрахме група от хора, предимно предприемачи, и направихме тази организация - "Волт по две". Предизвикателството с кофата е само една част от кампанията", обясни предприемачът Велизар Величков.

Велизар Величков и Борислав Михайлов успяват да измислят предизвикателство, което да бъде едновременно забавно, но и да представи сериозна кауза. 

"Не всеки разбира как работи избирателната система. Може би не всеки разбира факта, че когато ти избереш да не гласуваш - ти даваш правото на другите да решат вместо теб. Това, че ти не си си дал глас, не означава, че ще има празно място в парламента. Там ще е някой друг, който не си го избрал ти", обърна внимание Борислав Михайлов.

Според Велизар Величков начинът да убедиш младите да гласуват е чрез провокация и въпроси.

"Много е трудно да убедиш човек на 20 години, че от него зависи нещо. Ако имаме 40% избирателна активност, която е доста ниска, един глас се равнява на 2,5. И платеният вот е 2,5% по-силен", изтъкна той.

Кампанията продължава да бъде активна в социалните мрежи до изборите. Зад нея застават и известни имена като Йордан Йовчев, Петър Стойчев и Димитър Рачков. 

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК