Машините за гласуване потеглят за САЩ, Канада и Великобритания

Най-голям брой машини са предвидени за Турция и Обединеното Кралство и Северна Ирландия

21.09.2022 | 18:05 Редактор: Теодора Патронова

Машините за гласуване в чужбина бяха подготвени за изпращане в присъствието на представители на Централната избирателна комисия и Министерството на външните работи.

За вота зад граница са предвидени общо 525 машини, като в 301 от секциите гласуването ще става машинно. От ЦИК уверяват, че машините в чужбина ще пристигнат навреме за изборния ден.

"Днес ще тръгнат машините за САЩ, Канада и Великобритания, за където трябва повече време. Останалите машини ще тръгнат утре и най-късно в други ден, тези, които са за най-близките държави до България", обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

Най-голям брой машини са предвидени за Турция и Обединеното Кралство и Северна Ирландия.

"До външна граница на Република България ние ще бъдем ескортирани от жандармерия, от там нататък е наша отговорност, на Министерство на Външните работи, пристигането на тези машини в пломбиран и запечатан вид до секционните избирателни комисии в деня преди изборите", заяви главният секретар на МВнР Калин Анастасов.

В понеделник ще бъде направено обучение на членовете на избирателните комисии извън страната, които ще бъдат командировани за да наблюдават изборния процес.

А в останалите секции зад граница, с по малко от 300 избиратели, гласуването ще става чрез около 7 млн. хартиени бюлетини. Те вече са вече напечатани и са в процес на доставяне до областните администрации.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК