Социолог и политолог: Политиците не дават решения, липсва лидерство и диалог

Елена Дариева и Христо Панчугов предвиждат ниска избирателна активност

21.09.2022 | 08:48 Редактор: Тодор Петров

77% от българите искат следващото правителство да им гарантира поносими цени на газа, тока и горивата. Проучването на  социологическа агенция "Тренд" и е по поръчка на "24 часа". 

"Напълно нормално е хората да очакват да чуят решения по приоритетите им - икономически и финансови. Това е една от отличителните характеристики на тази предизборна кампания - икономическите и финансовите притеснения попадат във фокуса на вниманието. 9 от 10 души се вълнуват от инфлацията, 8 от 10 от високите цени на енергоносителите. Но третата топ тема за обществото е здравеопазването", коментира социологът Елена Дариева в "България сутрин". 

Според нея няма основания да очакваме висока избирателна активност. Повече от резонно е да очакваме, че не повече от 2,6 млн. ще излязат да гласуват на 2 октомври, смята Дариева.

По думите ѝ не се отличава лидер, за който можем да кажем, че категорично представлява консенсуса. А в момента говорим за това кой е най-малко мразен.

"До голяма степен ниската избирателна активност се дължи на липсата на управленска алтернатива и ерозията на доверието към политическите лидери. Всичко това води до момента, че миналогодишните надежди отстъпват и настъпват разочарования", отбеляза Дариева.

"Неслучайно сигурността е едно от най-експлоатираните понятия в тази предизборна кампания. Компроматната войната тепърва започва. Агресивното поведение по никакъв начин не допринася за повишаване на избирателната активност. Липсата на диалог ярко отличава дефицита на умения да се намират консенсусни теми", каза още социологът.

Политологът Христо Панчугов се съгласи, че е нормално тези проблеми да бъдат във фокуса на общественото внимание. 

"Политиците за пореден път не говорят с решения на тези проблеми, а боравят със страховете на хората. Част от тези притеснения до голяма степен са привнесени, създаваше се усещането за криза. Това усещане за криза се дължи на желанието да се поддържа високо ниво на запалха, което да прокарва определен тип външнополитически интереси. Има проблем с инфлацията, но българската икономика продължава да е с ръст. Вероятно ще има криза с газа, но това е пренебрежимо малка част от икономиката ни. Изцяло измислена и привнесена е темата за цената на тока", каза той.

Политологът смята, че избирателната активност ще бъде функция на това доколко хората виждат своя тип представителство. Мнозинството от хората, които няма да гласуват, се вълнуват от друг тип проблеми, които не са във фокуса, изтъкна Панчугов пред Bulgaria ON AIR и посочи като пример промяната на политическия модел.

"Нито един от основните политически играчи не се е опитал да даде отговор на въпроса кой ще управлява след изборите. Това няма как да създаде мотивация за гласуване и да убеди хората, че следващият парламент ще е различен", подчерта той.

ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА

"Има доста сериозни аргументи срещу президентските републики. Основният е, че почти всички са диктатури. Има една единствена функционираща такава - САЩ. И там президентската институция започва да се задъхва. Президентските републики засилват конфликта", заяви Панчугов.

"Да изместваш център за вземане на решения по никакъв начин не решава системния проблем, с който се сблъскваме. Изключително рисково е, не може на 20 години да се сменя политическата система", съгласи се социологът Елена Дариева.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК