"Екзакта": ГЕРБ води с 8% пред "Промяната", 7 партии влизат в следващото НС

Няма лидер на политическа партия у нас, чието одобрение да е по-високо от неодобрението към него

20.09.2022 | 17:56 Редактор: Елеонора Танева

7 партии влизат в следващия парламент, ако изборите са днес. Това показва национално проучване на социологическата агенция "Екзакта Рисърч груп". То е проведено в периода 10-17 септември сред 1050 пълнолетни българи и е реализирано със собствени средства. 

Коалицията ГЕРБ–СДС получава 26,2% от вота на гласуващите българи, показват данните. Втора политическа сила е "Продължаваме промяната" с 18,1%. Трета е БСП с 12,5%, четвърта – ДПС с 10,3%.

На пето място е "Възраждане" с резултат от 9,5% от гласуващите. Следва "Демократична България" със 7,5%. "Има такъв народ" засега запазва шансовете си за участие в следващия парламент с резултат от 5,4% от вота на гласуващите. На прага е и "Български възход" на Стефан Янев. 

Няма лидер на политическа партия у нас, чието одобрение да е по-високо от неодобрението към него в навечерието на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Бойко Борисов е най-одобряваният лидер на политическа партия с 29%. Следват го Стефан Янев, Мая Манолова и Кирил Петков.

Корнелия Нинова е одобрявана от 20% от българите, а Христо Иванов – от 19%. Слави Трифонов печели одобрението на 18% от избирателите, Костадин Костадинов - на 16%.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК