Установиха нарушения при акцията срещу купуване на гласове в София

10 екипа проверяват столичния квартал "Христо Ботев"

19.09.2022 | 13:53 Редактор: Тодор Петров

Спецакция срещу купуване на гласове и данъчни престъпления се провежда в столичния квартал "Христо Ботев". 10 екипа от служители на полицията, жандармерията, Българската агенция по безопасност на храните и Националната агенция за приходите и горските стопанства на съвместни проверки на 20 места в столицата. 

Целта е противодействие на престъпността и опазване на обществения ред. Основен фокус в проверките от страна на МВР са търговията с гласове преди предстоящите избори на 2 октомври. 

"Към настоящия момент на територията на цялата столица обект на проверка са 20 обекта. Обектите са от всякакъв тип - заложни къщи, офиси за бързи кредити, офиси на застрахователни агенции, хранителни магазини. Акцията не е приключила, установени са някои нарушения", заяви главен инспектор Йордан Пешев.

През годините униформените са установявали няколко схеми за купуване на гласове. Една от най-разпространените се извършва в някои заложни къщи или офиси за бързи кредити. Установено е, че на длъжниците на лихварите е обещавано опрощаване на заеми, ако гласуват за определена политическа сила. 

До този момент от полицията не съобщават какви са конкретните нарушения при настоящата акция, както и дали има задържани. Хората в столичния квартал "Христо Ботев" бяха учудени от засиленото полицейско присъствие. 

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК