Прозрачност на вота: Проверяват на случаен принцип машините за гласуване

4 екипа ще тестват хардуера, софтуера и сигурността им

13.09.2022 | 14:03 Редактор: Ирена Бакърджиева

За първи път чрез жребий и на случаен принцип бяха изтеглени образците на машините за гласуване. Целта е да се установи чрез тестове дали устройствата отговарят на изискванията, записани в Изборния кодекс.

С около 11 хил. машини ще гласуваме на следващите предсрочни парламентарни избори на 2 октомври. 4 екипа ще тестват хардуера, софтуера и сигурността на машините под надзора на Министерството на електронното управление, Българския институт по метеорология и Българския институт по стандартизация. 

"След току-що проведената процедура имаме гаранция, че на случаен принцип са избрани машините, които ще бъдат тествани и по отношение на които ще бъде извършено удостоверяването на типа устройство за машините, които ще се използват в изборите на 2 октомври", заяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

"За първи път се организира. Това е част от организираната методика, която бе приета за удостоверяването на машините. Смятаме, че това дава повече прозрачност на процеса. Всеки екип избира машините - както броя, така и серийните номера на машините, които да ползват в процеса на удостоверяване. Това гарантира повече прозрачност и по-лесна работа на екипите. Първоначално се проверява самата документация на машините - дали сертификатите, които имат, са истински, дали не са изтекли, дали отговарят на техническата спецификация, след което има хардуерен тест на машините, който тества за лъчение и други неща, както и проверка на софтуера, дали изпълнява функциите, дали е сигурен", каза зам.-министърът на електронното управление Благовест Кирилов. 

Все още не е ясно какъв ще е окончателният брой на машините, с които ще гласуваме на следващия вот на 2 октомври. Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Росица Матева пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК