Започна тестово гласуване в страната, възрастните се притесняват от машините

Интересът към обучението не е голям, но е предизвикателство за старите хора

13.09.2022 | 12:40 Редактор: Ирена Бакърджиева
Започна тестово гласуване в страната, възрастните се притесняват от машините

Започна тестовото гласуване с машини в страната, като част от разяснителната кампания сред избирателите за парламентарните избори на 2 октомври. В област Велико Търново бяха доставени 14 машини с демоверсията на електронната бюлетина.

Тестовите машини за гласуване във Великотърновска област сега са с 4 повече от парламентарните избори през ноември миналата година, посочи председателят на Районната избирателна комисия Николай Илиев: 

"Всяка община предварително е изготвила график, който е публикуван на интернет страниците на общините, също и на страницата на РИК на коя дата и къде ще бъдат разположени машините на територията на съответната община, за да могат избирателите да упражнят правото си да пробват демонстрационно да гласуват", обясни той.

Една от демонстрационните машини е поставена на входа на областната администрация във Велико Търново. Интересът към обучението не е голям, но е предизвикателство за възрастните хора.

Красимира Дешкова казва, че за първи път ще гласува с машина. "Обяснете ми, нищо не разбирам. Сигурно възрастните ще имат проблеми", смята тя.

Пробно с машината гласуваха и млади хора. Сред тях е Стеляна Маджарова, която гласува за около 30 секунди.

"Избираме си политическа партия, преференция за кандидат. Преглед. Изписва ни какво сме харесали. Може да променим избора и можем да гласуваме, гласуваме. Отпечатва разпечатка и сме готови", посочва тя, цитирана от БНР.

За опиталите се да гласуват с машината не беше проблем, че на тестовата машина не са изписани истинските имена на партиите и кандидатите за народни представители, а е демоверсия. Разяснителната кампания с тестовите машини за гласуване продължава до края на месеца. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
maria_kaloianova_raz
преди 1 година
всичко се прави сложно за да може хората да се объркат,показват едно,а после като отидеш при машината излизадруго,ама вече е късно Сигнализирай за неуместен коментар