Политолози казаха как служебният кабинет ще повлияе на изборите

Проф. Румяна Коларова и доц. Милен Любенов виждат голяма нестабилност

12.09.2022 | 20:49 Редактор: Ирена Бакърджиева

Могат ли новите партии да решат проблемите на България?

"В България се наблюдава фрагментация, която до този момент не сме имали, защото в българската политика винаги има формиране на блокове. В момента наблюдаваме структура всеки срещу всеки", заяви политологът проф. Румяна Коларова в студиото на "Денят ON AIR".

Политологът доц. Милен Любенов смята, че има определено разпределение на ролите особено между "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Според него първите са се насочили вляво със своята социална политика, загърбването на войната в Украйна и въпроса с газовите доставки, които повече артикулират от ДБ и това може би е стратегия на двете партии. Основният сблъсък на изборите ще бъде между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ, смята той.

"Много по-важното противопоставяне, което ще структурира вота, е свързано с новата роля, която служебният кабинет играе. Предишните 2 служебни кабинета на Радев бяха много силно политизирани, инструмент за спечелване на вота. Това правителство на Радев е доста по-различно, защото има претенцията да коригира управленската катастрофа. Това структурира много ясен сблъсък, опитвайки се да сложи баланс между лява и дясна политика. То е критикувано както от проруските партии, така и от антируските. От опита да бъде балансьор това правителство ще се превърне в боксова круша", твърди Коларова.

Доц. Любенов не вижда балансираща роля на президента и на служебното правителство. Неговото мнение е, че те са активен участник в предизборната кампания с цялото говорене за хаос и разруха, а президентът се е насочил към два основни субекта на изборите – "Продължаваме промяната" и БСП.

"ГЕРБ се опитва да не понесе негативите, които много силно критикуващите служебното правителство ще понесат, защото е ясно, че президентът има авторитет и по-голям рейтинг от всеки от партийните лидери. Рейтингът на президента със сигурност ще пострада на края на кампания", е мнението на Коларова.

По думите на доц. Любенов не е важно кой ще спечели изборите, а кой ще успее да състави правителство, но отсега е много трудно да се каже кой ще бъде победител и каква ще бъде конфигурацията в следващия парламент, защото процентите, които измерват социолозите, са само от твърдо решилите да гласуват и около 30% от тези, които се колебаят.

"Със сигурност голяма роля ще играят и самите обстоятелства, което по никакъв начин не можем да го предвидим отсега. Наблюдаваме голяма нестабилност. Второто нещо е, доколко всеки политик ще намери баланса между позитивната кампания за себе си и самокритичността", каза проф. Коларова.

Доц. Любенов смята, че успешна кампания ще бъде тази, в която партиите и политиците бъдат откровени с хората, а това означава да обяснят реалната картина, която е сложна в цяла Европа.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК