8-годишно момче е читател на годината в Столичната библиотека

През изминалата година е прочел впечатляващите 120 книги

03.02.2023 | 19:20 Редактор: Вяра Димова

Читател на годината на столичната библиотека стана 8-годишно момче. Той чете всеки възможен момент, обича футбола и иска да е силен като Пипи дългото чорапче. В рубриката "5 минути извън новините" ви срещаме с Виктор Попов. Той е само на 8, но през изминалата година е прочел впечатляващите 120 книги. 

"Когато станах на 4 години, прочетох рекламата на едно казино и оттогава не съм спирал да чета. Леля ми и сестра ми ми показаха буквите", разказа Виктор.

Във вълшебния свят на книгите Виктор намира приключения, открива непознати места и се среща с чудновати персонажи. "Много обичам да си представям, че съм някой от героите, освен това, като четеш книга, просто те пренася в друг свят, в друга епоха", каза още Виктор. 

За него книгите от задължителния списък в училище не са досаден ангажимент. Любимият му български автор е Валери Петров. Донякъде изненадващо обаче в училище любимият му предмет не е българският език, а физическото и математиката. Като всички деца Виктор обича да лудува и да играе. Но време за книги винаги има.

Второкласникът е редовен посетител на Столичната библиотека. В началото на годината получава отличието "млад читател на годината."

"Запознах се с Виктор при първото му посещение в библиотеката и идва често, за да си взима книги. За него е приключение самото пътуване до нас и избирането на книги. Първото нещо, което забелязах, е колко бързо тече мисълта му, той говори много бързо, също като мен", коментира библиотекарят Борислава Борисова.

Рецептата за любовта към книгите е лесна. Личният пример.

"Както за много други неща, личният пример е най-важен, не съм чела много книги за възпитание, но съм съгласна със специалистите, че е много по-важно какво правим, отколкото какво говорим", каза майка му Нинелла.

Първите 8 до 10 години родителите имат най-силно влияние за изграждането на човек, след това външната среда играе роля, убедена е майката на Виктор. Нинелла има и по-голяма дъщеря, която също обича да чете. Вкъщи и за двамата технологиите са сведени до минимум.

Мечтите на Виктор са необятни, колкото е необятен и светът на книгите.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева и операторът Иван Иванов.