Боря се за промяна: Атлет иска българите да приемат хората с увреждания като равни

Християн Стоянов е сребърен медалист от Параолимпиадата в Токио и световен и европейски шампион

27.01.2023 | 19:28 Редактор: Ирена Бакърджиева

Днес в рубриката "5 минути извън новините" ви срещаме с човек, за когото увреждането, с което е роден, не е пречка преследва и постига целите си. Той извоюва сребърен медал за България на 1 500 метра на Параолимпийските игри в Токио преди две години. Световен и европейски шампион е в същата дисциплина. Той е Християн Стоянов.

Именно ежедневната борба, и най-вече тази със себе си, стои в основата на успехите на бегача от Габрово. Християн Стоянов е сребърен медалист от Параолимпиадата в Токио и световен и европейски шампион на 1500 метра бягане при хората с увреждания. Атлетиката идва случайно в живота му. 
Занимавал се с планинско колоездене. Християн решава да се пробва и в бяганията на писта. 

"Учителят ми по физическо пожела да участвам в междуучилищни първенства. И тогава се докоснах за първи път до атлетиката", сподели Християн.

Тогава шестокласник - нямал намерение да се занимава професионално с бягане. 

"Реших да започна да запълвам времето си след училище с тренировки по лека атлетика", обясни той.

А днес, след десет години, това е работата му. Дори и ненавършил 25 г., вече знае, че иска не на всяка цена да печели медали, а да се бори за промяна. 

"Това, което искам да поправим, е нагласата на хората един към друг. Смятам, че това е основата на нашето общество", каза Християн.

Общество, в което здрави и хора с увреждания обаче не са равни. Именно това Християн иска да промени. Казва, че е имал прекрасно детство, въпреки увреждането, с което се ражда.

"Срещах разбиране не на 100, а на 1000%. Давам си сметка, че обществото, в което пораснах, е било добро. Като всяко дете съм имал и трудни моменти, но са били рядко и са били единични случаи, когато съм в нова среда. Но това ми е помогнало в днешно време да приема всяко нещо, изключваме моето увреждане, всяко нещо, с което се сблъсквам, защото трудностите, с които се сблъсквам в днешно време, не са на базата на това какво съм аз физически, а в това какво срещам в големия свят и какво срещам в хората", подчерта Християн.

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова и оператора Йордан Илиев.