Мечта за знание: 17-годишният Сашо от махалата в Куклен владее 5 езика и свири на пиано

Момчето иска да осъществява дълги полети до далечни дестинации, но не като турист, а като пилот

10.01.2023 | 19:25 Редактор: Вяра Димова

В рубриката "5 минути извън новините" ви разказваме за Сашо от махалата в Куклен. Той е на 17 години и владее 5 езика и сам се е научил да свири на пиано от клипове в интернет. Мечтае да стане пилот, накарал е баща си да учи за парамедик и е от ромски произход. Но не последното, според него, го прави специален. 

"Има определени стереотипи за ромите - като чуят, че е ром, означава, че е необразован, че е е тъп – при мен не, защото на мен не ми се е случвало. До някъде ние сме виновни. Голяма част от нас не мислят, че образованието е важно", сподели Сашо Димитров.

Когато ученикът надмине учителя си, или в този случай - когато детето насърчи баща си да учи, музиката става друга.

Сашо е и самоук пианист. Без да може да чете ноти, успява  да се научи да свири на пиано. Родителите му го подкрепят и тази негова страст, като му купуват пиано.

"Те ми купиха това скъпо пиано, не свиря за да печеля", разказа Сашо.

Сашо има две сестри - Живка на 15 и Алисия на 4 месеца. Когато е в първи клас, баща му и майка му заминават за Германия с него и сестра му. Сашо прекарва 5 години в Дуисбург.

Според семейството на Сашо ромите сами са виновни за наложените в обществото стереотипи.

"Гордеем се с това, което сме, защото не всички роми са еднакви, ние сме постигнали доста", споделят майка му и сестра му.

Сашо не търси внимание, радва се, че може да е пример за някого, както е бил и за баща си. И мечтае. От училището в Куклен - за дълги полети до далечни дестинации - не като турист, а като пилот.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева и Нешо Миладинов.