По пътя на вярата: Хиляди отправят молитви към Света Петка и възкликват "Сбъдна ми се"

Стичащата се по стените на пещерата вода носи изцеление

26.12.2022 | 19:43 Редактор: Петя Кръстева

Краят на годината е време за равносметка. В рубриката "5 минути извън новините" още през май ви разказахме за Параклиса на чудесата, който е скрит в скалите над град Трън. В продължение на хилядолетия хората отправят молитвите си към Света Петка. Посетителите излизат от храма с думите: "Сбъдна ми се!". 

Малка пещера, пълна със светини и икони, се е сгушила в скалите над Трън. Там всяка година хиляди отправят молитвите си за изцеление и здраве към Света Петка. Родена в турския град Епиват, тя от малка дарявала дрехите и обувките си на бедните. По-късно започнала да пътува, да лекува и да проповядва. Срещу нея започват гонения, принудена е да търси убежище. Смята се, че през първата половина на 11 век стига до Трън и остава в пещерата, днес скален параклис, събрал хиляди чудеса. 

"Става рано за молитва, замесва погачата, изпича я в огнището, става готова, изважда я и оставя, за да изстине. Чува шум, наднича от пещерата. Хората, които са я гонили – това са били все още отричащи християнството и завистливи клеветници, които я оклеветили, че е вещица или магьосница заради дарбите, които имала", разказа уредникът на параклиса Магдалена Георгиева. 

Когато разбира, че са я открили, светицата се скрива в дупка в пещерата. 

Легендата разказва, че светицата се върнала в родното си място, където не след дълго умира. А днес в скалния параклис край Трън хиляди търсят спасение с молитви, поставяйки ръка на каменните следи от бягството ѝ. 

С чудесата, освен отпечатъците в скалния параклис, са свързани и т.нар. "сълзи на светицата" – стичащата се по стените на пещерата вода, която според народните предания е от свещен източник и носи изцеление. 

Магдалена все още няма обяснение и защо всяка година на Великден червеното дървено яйце от каменната питка на Света Петка изчезва и се налага да го заменят с ново. 

Тя твърди, че светицата чува молитвите на вярващите, когато са отправени с чисто сърце и душа.

На входа на пещерата посетителите посреща и изпраща неръкотворният образ на Света Богородица като свидетелство за чудесата във вярата и вярата в чудеса.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.